Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många skoterförare i länet

Länet · Published feb 15, 2019 at 06:15

Andelen skoterförare i Västerbotten är bland den högsta i Sverige – per 1 000 invånare har Västerbotten tredje flest och i absoluta tal näst flest. Åtminstone räknat till antalet förarbevis, de som tagit körkort före år 2000 får köra snöskoter utan särskilt förarbevis.

Förra vinterns snömängder lockade fler att ta förarbevis, enligt Peter Granåsen, ordförande i Sveriges snöskoterägares riksorganisation.

– Då exploderade efterfrågan på förarbevis, i alla fall i vår klubb, säger han till Nyhetsbyrån Siren, och fortsätter:

– Framförallt ser jag att tjejer står för en högre andel av de som tar förarbevis jämfört med för tio år sedan. Man vill inte sitta som passagerare längre, utan man vill även vara med och köra, säger Peter Granåsen.

Foto: PIXABAY

Förarbevis

För att köra snöskoter krävs ett förarbevis, om man inte har ett körkort som togs före den 1 januari 2000. För att få ett förarbevis ska man vara 16 år, ha gått en utbildning hos en godkänd utbildare och ha gjort ett godkänt kunskapsprov. 

Källa: SIREN

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...