Måndag 25 mars 2019

Västerbottens Mellanbygd

Många skoterförare i länet

Länet · Published feb 15, 2019 at 06:15

Andelen skoterförare i Västerbotten är bland den högsta i Sverige – per 1 000 invånare har Västerbotten tredje flest och i absoluta tal näst flest. Åtminstone räknat till antalet förarbevis, de som tagit körkort före år 2000 får köra snöskoter utan särskilt förarbevis.

Förra vinterns snömängder lockade fler att ta förarbevis, enligt Peter Granåsen, ordförande i Sveriges snöskoterägares riksorganisation.

– Då exploderade efterfrågan på förarbevis, i alla fall i vår klubb, säger han till Nyhetsbyrån Siren, och fortsätter:

– Framförallt ser jag att tjejer står för en högre andel av de som tar förarbevis jämfört med för tio år sedan. Man vill inte sitta som passagerare längre, utan man vill även vara med och köra, säger Peter Granåsen.

Foto: PIXABAY

Förarbevis

För att köra snöskoter krävs ett förarbevis, om man inte har ett körkort som togs före den 1 januari 2000. För att få ett förarbevis ska man vara 16 år, ha gått en utbildning hos en godkänd utbildare och ha gjort ett godkänt kunskapsprov. 

Källa: SIREN

Medborgarförslag för att mota klimathotet

ROBERTSFORS Förra fredagen höll gruppen Klimat Robertsfors en manifestation utanför kommunhuset då man lämnade ett medborgarförslag på åtgärder för Robertsfors kommun....

Tommy Nilsson sjunger ut

BURTRÄSK Tommy Nilsson, som gör ett stopp i turnén ”Allt som jag känner” och tillsammans med Burträskkören bjuder in till konsert i Burträsk kyrka på fredag kväll.

Krav på åtgärder i arbetsmiljön

ÅNÄSET/BYGDEÅ Arbetsmiljöverket har granskat ett par företag i mellanbygdsområdet och funnit brister som de kräver ska åtgärdas. Rofab i Ånäset och Köksmontören i Bygdeå är de...