Tisdag 14 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Många stölder ur bilar under sommaren

Sverige · Published jul 1, 2020 at 06:15

Förra sommaren anmäldes i genomsnitt 130 stölder ur bilar om dagen i Sverige och hittills i år har antalet redan ökat med tio procent, enligt BRÅ.

Att coronapandemin dessutom gör att fler än vanligt torde semestra inom landets gränser kan göra att antalet ökar ytterligare.

– När man är på väg till sitt semestermål eller bilsemestrar är det viktigt att inte lämna värdesaker och packning i bilen utan uppsikt. Töm bilen själv! låt inte tjuven göra det, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen.

  • Töm bilen själv. Lämna aldrig stöldbegärlig egendom i bilen. Även om väskan eller påsen är tom, kan det locka tjuven att bryta sig in.
  • Välj parkeringsplats med omsorg, gärna där det finns andra bilar/husbilar/husvagnar och är upplyst.
  • Komplettera bilen med en godkänd rattkrycka, som ett extra mekaniskt stöldskydd och se till att den täcker krockkudden. Även bilar med key-less system bör kompletteras med godkänd rattkrycka, så att tjuven inte kan köra bilen vid elektronisk nyckelkopiering.
  • Lägg inte värdesaker synligt- varken i framsätet eller på instrumentbrädan.
  • Tänk som en tjuv och lås alltid bilen/husbilen/husvagnen ordentligt, även för kortare stunder.
  • Förse dig med ett fastbultat värdeskåp i husbilen för värdesaker så som plånbok, pass, biljetter, extra kontokort, kameror etc. Har du inget ta med dig värdesakerna i sovdelen under natten.

Källa: SSF Stöldskyddsföreningen

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Nytt datum för inresor

CORONA UD har från och med den 30 juni hävt reseavrådan för ett flertal länder inom EES medan man förlängt avrådan till länder utanför EES till den 31 augusti. Numera gäller även...
Sport