Söndag 5 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Föräldrar borde bli bättre på att prata ekonomi med sina barn, tycker Kronofogden. Foto: KRONOFOGDEN

Många unga skuldsatta

Sverige · Published nov 20, 2019 at 06:15

Vid årsskiftet hade ungefär 34 000 18–25-åringar i Sverige skulder hos Kronofogden. Ett skäl kan vara att många unga saknar grundläggande ekonomiska kunskaper.

– Många elever får värdefull kunskap i skolan, men det räcker inte. Barn och unga behöver även prata om pengar, konsumtion och prioriteringar med sina föräldrar, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

För att förbättra den saken startar Kronofogden nu "Skuldkollen föräldrar" som ett stöd till föräldrar att prata med sina barn om pengar.

– Vi vill få igång samtal om ekonomi hemma vid köksborden. Vi vill peppa föräldrar att komma igång, säger hon. Som förälder har du inte alltid alla svar, men det går att söka svaren tillsammans med dina barn. Börja med att prata om exempelvis vad en liter mjölk kostar. Eller vilket ditt sämsta köp är och vad du lärde dig av det, säger Tina Häggmark.

Även skolor är inblandade och får material som kan användas vid föräldramöten.

– Materialet kompletterar på ett fint sätt skolans undervisning i privatekonomi. Jag vill verkligen tipsa andra lärare att använda sig av ”Skuldkollen föräldrar”, säger Sofie Segerros, lärare på Prolympiaskolan i Umeå.

34

tusen unga hade skulder hos Kronofogden vid årsskiftet.

Heta känslor kring farten på ”kammen”

BURTRÄSK Höga hastigheter längs en väg med många barnfamiljer, inga trottoarkanter och hus som står nästan ute på vägen. Ett recept för katastrof, menar boende på Kamvägen i...
Sport