Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Massiv explosion i Beirut leder till utsatthet

På tisdagen förra veckan inträffade en kraftig explosion i Libanons huvudstad Beirut som krävde över 100 personers liv och skadade flera tusen. Katastrofen riskerar att förvärra situationen för de som redan hade det svårt.

Libanon · Published aug 10, 2020 at 06:15

Explosionen i Beirut på tisdagen verkar ha orsakats av ammoniumnitrat som förvarats i en lokal i hamnen med otillräckliga säkerhetsåtgärder.

Den massiva explosionen har lett till över 100 personers död enligt Röda Korset i Libanon och flera tusen människor skadades.

Libanon var sedan innan mitt uppe i en ekonomisk kris med stugande fattigdom och arbetslöshet.

Upp till 300 000 människor uppskattas ha blivit hemlösa till följd av explosionen. Många barn har både förlorat sina hem och familjemedlemmar.

Enligt Rädda Barnen innebär tajmingen med katastrofen och den ekonomiska krisen att föräldrar som redan hade svårt att försörja sina barn kommer få det ännu värre.

– Vi är chockade och förkrossade. Vi vet att i en katastrof som denna kan barn skadas, chockas och separeras från sina föräldrar. Våra barnskyddsteam är redo att stödja regeringens katastrofarbete. Barn och deras familjer måste snabbt få den hjälp de behöver, säger Jad Sakr, chef för Rädda Barnen i Libanon.

Sverige bistår nu Libanon med sjukvårdsutrustning och även personella resurser för att hjälpa till att hantera katastrofen.

– Vi är mycket måna om att bistå med det vi kan från svenskt håll och vi arbetar för högtryck för att kunna bidra till att lindra effekterna i den här svåra situationen, säger Jakob Wernerman, enhetschef på enheten för nationella insatser och civilskydd vid MSB.

Stödet ges i nära samarbete med EU och genom FN-systemet. MSB har gjort bedömningen att Sverige kan avvara den utrustning som skickas och ändå hantera situationen med covid-19.

– Det är en del av MSB:s uppdrag, och självklart att visa solidaritet och genomföra den här typen av humanitära insatser och värna människoliv, drabbade människor och samhällen vid svåra situationer som denna, säger Jakob Wernerman.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...