Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Lantbrukarna måste få förutsättningar att hantera situationen, menar Sven-Erik Bucht (S). Foto: ARKIV

Miljarder till lantbruket

SVERIGE · Published jul 30, 2018 at 17:00

Torkan har slagit hårt mot lantbrukare i hela Sverige och i måndags presenterade regeringen ett krispaket på 1,2 miljarder kronor. Förutom ekonomiskt stöd föreslås också en sänkt slakteriavgift.

– Torkan har fått stora konsekvenser för lantbrukarna. Många är oroliga för sina djur och för sin framtid, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S).

– De som drabbas av torkan ska känna samhällets stöd. Det är i situationer som den här det starka samhället ska finnas där. Vi ska hålla ihop. Ett nationellt stödpaket till Sveriges lantbrukare är viktigt för de drabbade lantbrukarna men även för att säkra vår livsmedelsförsörjning, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Foderbristen riskerar att innebära höga kostnader för lantbrukare som tvingas importera eller köpa dyrt grovfoder. Foderbristen kan också leda till att djur behöver slaktas i förtid. För att motverka detta scenario och stärka lantbrukarnas likviditet skjuter regeringen till 400 miljoner kronor i höständringsbudgeten för 2018. Dessa medel kommer att betalas ut så fort som möjligt, men senast i december 2018. Djurproducenterna stärks också indirekt genom att slakteriavgifterna föreslås sänkas med 60 miljoner under 2018.

– Regeringen tar frågan om klimatförändringar och klimatanpassning på stort allvar och arbetar långsiktigt för att både minska utsläppen och begränsa skadeverkningarna från bland annat extremväder, säger vice statsminister Isabella Lövin (MP).