Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Nicke Grahn är nominerad som ny partiledare för Liberalerna. Foto: KRISTINA SANDIN

Nicke Grahn kan bli ny L-ledare

Nicke Grahn, kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande i Dorotea, är nominerad som ny partiledare för Liberalerna.
– Självklart ställer jag upp, säger han, och betonar att han vill driva glesbygds- och miljöfrågor.

DOROTEA/LÄNET · Published mar 15, 2019 at 14:15

Sedan Jan Björklund aviserade sin avgång pågår diskussionen om hans efterträdare, som ska utses troligen till sommaren. En som nu är nominerad och intresserad av jobbet är Dorotea kommunalråd, Nicke Grahn.

”Han är en klockren social-liberal ideologiker, har framtidstro för partiets roll i samhällsutvecklingen och vill se en utveckling av svensk politik som gynnar även landsbygden”, skriver Cecilia Festin Stenlund ordförande för Liberalerna i Malå, som nominerade Nicke Grahn till partiledarposten vid sitt årsmöte på torsdagkvällen.

Nicke Grahn, som var med på mötet som talare, ställer upp. Och han vill styra Liberalerna i en riktning som är mer glesbygds- och miljövänlig.

– Det behövs en politik för hela landet. Det gäller inte bara Liberalerna, det gäller alla partier, säger han.

Kan du vara lite mer konkret?

– Det handlar om vägar, järnvägar, infrastruktur över huvud taget. Men det handlar kanske framför allt om att glesbygden i Sverige inte ens är med i diskussionen. Det är ju här lösningarna finns, framhåller han.

– Här finns gott om folk, billiga bostäder och en möjlighet att utforma livet som man vill ha det. Men vi syns inte när politker i Stockholm ska fatta beslut.

Han säger att han står för klassisk liberalism, och den definierar han så här:

– Frihet för individen, men stöd till de som har det sämst. Möjlighet att utforma sitt eget liv, med hänsyn till andra.

Han säger att hans inställning är välkänd i partiet.

– De som stödjer mina tankar finns på öar, i fjällen, i skogsbygderna. Från Gotland, Orust och Skånes landsbygd till Västerbotten och Norrbotten. Jag har inget stöd hos skuldfria miljonärer i Stockholms innerstad...

Hur ska du bedriva din kampanj?

– Mest digitalt. Men det är klart, bjuder någon in mig till möten så åker jag, jag har inga problem med avstånd. Och jag är inte buskablyg!

Hur känns det att vara nominerad?

– Kul och hedrande. Jag hoppas också att min nominering kan inspirera andra politiker, även i andra partier, som kommer från landsbygden att kliva fram.

– Och blir jag inte vald kan jag i alla fall sitta där när jag är 85 år och tänka tillbaka på tiden då jag faktisk var med i diskussionen om att bli partiledare. Det är inte så illa!

Fråga

Vill du se Nicke Grahn som partiledare för Liberalerna?

  • Ja
  • Nej

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...