Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Idag ska markarbetena ha börjat för Northvolts planerade batterifabrik i Skellefteå. Foto: PRESSBILD/NORTHVOLT

Northvolt har börjat markarbeten

Idag planerades det att markarbetet med Nortvolts batterifabrik skulle börja. Detta sedan miljötillståndet beviljades i går.

MELLANBYGDEN · Published jun 8, 2018 at 11:30

Miljötillståndet som gavs av Mark och miljödomstolen i Umeå gäller både konstruktion och drift. Tillståndet gäller den första delen av fabriken som ska färdigställas 2020 och årligen tillverka åtta GWh batterikapacitet.

Nortvolts vd Peter Carlsson var mycket glad över beslutet.

– Det här är ännu en stor milsten för Northvolt och den batterivärdekedja som har börjat formas i Europa. Vi ska starta byggnationerna i Skellefteå i morgon (läs idag) vilket betyder att vi är väl positionerade för att hålla vår tidslinje, säger han i ett pressmeddelande.

Den första byggfasen består framförallt av grundarbeten och är planerat att slutföras under andra halvan av 2019. Den fasen finns redan finansiering till.

Northvolt har också inlett samarbeten med ABB, Nemaska Lithium, Scania, SECI, Siemens, Skellefteå Kraft och Vestas, och har även valts av Epiroc som försörjare av batterisystem till noll-utsläpps gruvmaskiner.

Processen har också inletts för att få finansiering till byggnader, material och utrustning som behövs till nästa fas av batterifabrikens byggnation.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...

BrukEtt avtalar med nya tyskar

Robertsfors Det blev ett rejält strul med tyskarna som hyrde in sig med dataservrar i BrukEtts lokaler. Nu har ägaren Mikael Bergmark skrivit ett nytt hyresavtal med ett annat...