Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Idag ska markarbetena ha börjat för Northvolts planerade batterifabrik i Skellefteå. Foto: PRESSBILD/NORTHVOLT

Northvolt har börjat markarbeten

Idag planerades det att markarbetet med Nortvolts batterifabrik skulle börja. Detta sedan miljötillståndet beviljades i går.

MELLANBYGDEN · Published jun 8, 2018 at 11:30

Miljötillståndet som gavs av Mark och miljödomstolen i Umeå gäller både konstruktion och drift. Tillståndet gäller den första delen av fabriken som ska färdigställas 2020 och årligen tillverka åtta GWh batterikapacitet.

Nortvolts vd Peter Carlsson var mycket glad över beslutet.

– Det här är ännu en stor milsten för Northvolt och den batterivärdekedja som har börjat formas i Europa. Vi ska starta byggnationerna i Skellefteå i morgon (läs idag) vilket betyder att vi är väl positionerade för att hålla vår tidslinje, säger han i ett pressmeddelande.

Den första byggfasen består framförallt av grundarbeten och är planerat att slutföras under andra halvan av 2019. Den fasen finns redan finansiering till.

Northvolt har också inlett samarbeten med ABB, Nemaska Lithium, Scania, SECI, Siemens, Skellefteå Kraft och Vestas, och har även valts av Epiroc som försörjare av batterisystem till noll-utsläpps gruvmaskiner.

Processen har också inletts för att få finansiering till byggnader, material och utrustning som behövs till nästa fas av batterifabrikens byggnation.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...