Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Risk för algblomning vid badplats

Man bör inte bada eller låta hundar dricka vattnet i Lillkricksands badplats utanför Ånäset – detta på grund av misstänkt algblomning.

Robertsfors · Published aug 1, 2018 at 10:00

Det är  Informationscentralen för Bottniska viken (ICBV) som efter att ha fått in en rapport den 31 juli misstänker att det kan röra sig om algblomning i badplatsens vatten.

ICBV misstänker att det kan vara blågröna alger och därmed rekommenderar de att man undviker kontakt med algerna. Man bör inte bada och inte låta hundar dricka av vattnet.

Informationscentralen rekommenderar att man inte alls badar på platser med algblomning och framför allt är det särskilt viktigt att inte låta barn bada då de kan få i sig algerna genom kallsupar.

Husdjur bör också hållas borta från algblomningarna, då de kan få i sig större mängder alger genom att dricka vattnet eller slicka päls och tassar sedan de gått i vattnet.

Algblomning innebär en stark tillväxt av planktonalger och orsaken kan vara starkt solsken, lugnt vatten och god tillgång på näringsämnen.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.