Tisdag 25 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Så mycket kostar biblioteken

Länet · Published jan 15, 2019 at 06:15

Hur mycket kommuner satsar på sina bibliotek per invånare varierar kraftigt över landet och även inom länet – i Skellefteå handlar det om 480 kronor per invånare och i Sorsele 1 122 kronor, en siffra som också är högst i Sverige.

Sorsele är dock inte ensamt i länet om att ligga nära toppen, även Åsele, Dorotea och Umeå tillhör de kommuner som lägger mest pengar i förhållande till sitt invånartal.

– Vi ser att kommunernas utgifter för bibliotek har ökat över tid, säger Moa Olin, utredare och statistiker på Kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Robertsfors, Nordmaling och Skellefteå är de som spenderar minst per invånare i länet även om ingen hamnar längre ned än plats 153 av Sveriges 290 kommuner.

Foto: ARKIV

De firade 20-åringen

RISBÖLE Byn må vara liten, men midsommar är alltid signalen för bybor och sommargästerna att dyka upp. I år kryddades firandet med att Risböles byaförening firade 20 år.

Lugnet råder hos tandläkaren mitt ute i skogen

STORRÖDNINGGSBERG En tandklinik mitt i skogen? Kan det verkligen vara möjligt? Absolut. Och ett besök hos Anders och Marita Sundh på tandkliniken Stjärnan i byn Storrödningsberg...

Högre skatt i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunens besparingsbehov blev det stora debattämnet när kommunfullmäktige hölls i Robertsfors i måndags. Beslutet för budgetram innebär en skattehöjning för...