Onsdag 24 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Så mycket kostar biblioteken

Länet · Published jan 15, 2019 at 06:15

Hur mycket kommuner satsar på sina bibliotek per invånare varierar kraftigt över landet och även inom länet – i Skellefteå handlar det om 480 kronor per invånare och i Sorsele 1 122 kronor, en siffra som också är högst i Sverige.

Sorsele är dock inte ensamt i länet om att ligga nära toppen, även Åsele, Dorotea och Umeå tillhör de kommuner som lägger mest pengar i förhållande till sitt invånartal.

– Vi ser att kommunernas utgifter för bibliotek har ökat över tid, säger Moa Olin, utredare och statistiker på Kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Robertsfors, Nordmaling och Skellefteå är de som spenderar minst per invånare i länet även om ingen hamnar längre ned än plats 153 av Sveriges 290 kommuner.

Foto: ARKIV

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...

Lär dig hantera ångest och oro

ROBERTSFORS Om ångest och nedstämdhet och vad man själv kan göra för att hantera problemen föreläste kuratorn Ida Wilded inyligen.