Fredag 20 september 2019

Västerbottens Mellanbygd

Så mycket kostar biblioteken

Länet · Published jan 15, 2019 at 06:15

Hur mycket kommuner satsar på sina bibliotek per invånare varierar kraftigt över landet och även inom länet – i Skellefteå handlar det om 480 kronor per invånare och i Sorsele 1 122 kronor, en siffra som också är högst i Sverige.

Sorsele är dock inte ensamt i länet om att ligga nära toppen, även Åsele, Dorotea och Umeå tillhör de kommuner som lägger mest pengar i förhållande till sitt invånartal.

– Vi ser att kommunernas utgifter för bibliotek har ökat över tid, säger Moa Olin, utredare och statistiker på Kulturanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Robertsfors, Nordmaling och Skellefteå är de som spenderar minst per invånare i länet även om ingen hamnar längre ned än plats 153 av Sveriges 290 kommuner.

Foto: ARKIV

Lyckat för besökscentret

BURTRÄSK Öppethållandet på Västerbottensost besökscenter utökades med cirka fem veckor denna sommar. Nu har domen kommit i form av färsk statistik efter säsongsavslutningen den 1...

Lumpargäng från 60-talet träffas ännu

LÖVÅNGER/ÅNÄSET Ett lumpargäng som gjorde sin värnplikt vid P5 Pansarregemente i Boden och muckade 1962 har sedan 80-talet fortsatt att träffa varandra och hållit gemenskapen vid...

Snart bakas nytt bröd i bagarstugan i Burträsk

BURTRÄSK Bagarstugan i Burträsk skall rustas upp. Arbetet kommer att pågå från den 4 november till den 1 mars 2020. Under denna tid är bagarstugan stängd för bakning.

Haverikommissionen: Det vet vi hittills om flygolyckan

Umeå Efter att tidigare under dagen ha informerat de anhöriga så höll haverikommissionen i dag en presskonferens om deras arbete hittills efter den allvarliga flygolyckan i Umeå.