Söndag 27 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar. Foto: LÄNSFÖRSÄKRINGAR

Så undviker du översvämning

Sverige · Published aug 4, 2020 at 06:15

Sommarväder kan ibland betyda stora mängder regn, i bland till och med med översvämningar som följd.

– Med lite förberedelser kan du undvika risken för översvämning och tråkiga följder av att till exempel regnvatten tränger in i källaren, säger Susanne Fagerberg, försäkringsspecialist på Länsförsäkringar.

Det finns en del att göra – både för att minska skadorna till följd av en översvämning och för att undvika den helt och hållet.

– Husägare bör regelbundet se till att brunnar i källaringångar och på garagenedfarter inte är igensatta av skräp, löv, lera eller liknande. Se också till att stuprören inte är igensatta. I äldre VA-system kan en källarbrunn vara ihopkopplad med dagvattensystemet, vilket gör att löv och skräp från stuprören begränsar kapaciteten i hela systemet, säger Susanne Fagerberg, och fortsätter:

– Om du har en källare bör du se över om du har något som kan förstöras vid en översvämning. Du ska helst aldrig förvara dina ägodelar direkt på golvet; placera dem minst en decimeter över golvet. Flytta fuktkänsliga saker från källaren. Packa gärna i plastbackar i stället för kartonger. Du kan täta golvbrunnen genom att lägga på en filt eller ett sitt-/liggunderlag med en rejäl tyngd på, som du även kan kila fast med en sträva mot taket.

Så minskar du riskerna för översvämning

  • Rensa hängrännor och stuprör från löv eller annat skräp och se till att brunnar inte är igensatta.
  • Undvik att förvara saker direkt på golvet i källaren; en meter upp är en bra tumregel.
  • Ta bort sådant som riskerar att skadas vid översvämning från källaren.
  • Installera gärna backspärr på golvbrunnen i källaren, som gör att vatten inte kan tränga upp.

Om det finns risk för översvämning eller om skadan redan skett

  • Täta ventiler, öppningar och otätheter mot inkommande vatten.
  • Torka, pumpa eller ös ut vatten så fort som möjligt.
  • Om vattnet kommer in via avloppet, täta golvbrunnar genom att lägga en filt eller ett sitt-/liggunderlag med en rejäl tyngd med plan botten ovanpå. Tyngden bör väga minst tio kilo.
  • Bryt all elektrisk ström i de översvämmade lokalerna eftersom vatten kan vara strömförande.

Källa: Länsförsäkringar

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Holm-gång med skräll-Seger?

BODBYSUND/UMEÅ När Olivia Holm från Bodbysund blev allsvensk såg hon mest fram emot duellerna med Caroline Seger. Till helgen är det dags för rond två.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...