Måndag 1 mars 2021

Västerbottens Mellanbygd

Statsminister Stefan Löfven (S). Foto: REGERINGSKANSLIET/KRISTIAN POHL

Svenska rekommendationer skärps

Regeringen och Folkhälsomyndigheten inför skärpta restriktioner under den kommande månaden.

SVERIGE · Published dec 18, 2020 at 18:00

Munskydd rekommenderas nu i vissa situationer där trängsel inte kan undvikas, som vissa tidier i kollektivtrafiken.

– Det allra viktigaste och mest effektiva sättet att förhindra smittspridning är att hålla avstånd. Men i situationer där detta inte är möjligt kan munskydd spela en roll, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör.

Förutom tidigare rekommendationer gäller även:

- Uppmaning om att kraftigt begränsa antalet besökare även till gym.
- Kommuner och regioner rekommenderas att stänga all verksamhet som inte är helt nödvändig att bedriva, till exempel badhus, bibliotek, länsmuseer och öppna förskolor, till och med den 24 januari.
- Folkhälsomyndigheten förlänger rekommendationen till gymnasieskolorna att bedriva distansundervisning fram till den 24 januari.
- Reglerna för restauranger om hur många gäster som får sitta vid samma bord skärps till max 4 personer från och med julafton.

Dessutom förlängs rekommendationen om fjärr- eller distansundervisning för gymnasieelever till den 24 januari.

– Så länge landets gymnasieungdomar måste bedriva sina studier på distans ska ingen vuxen kunna tänka ”jag ska bara” om något som inte är absolut nödvändigt. Var och en har ett stort ansvar att följa de restriktioner som finns. Det är det bästa sättet att hjälpa våra ungdomar som kämpar för sin framtid, säger utbildningsminister Anna Ekström.

Fler nyheter från mellanbygden

Minskning i inlandet men ökning i Umeå

LÄNET Förra veckan minskade antalet nya fall av covid-19 i framför allt inlandet men även något i Skellefteåområdet – däremot ökade antalet fall i Umeå.
Mellanbygden rekommenderar

Robertsfors kvinnor bara 14 sekunder efter

ROBERTSFORS KOMMUN Löneskillnaden mellan kvinnor och män med likvärdigt arbete är i stort sett noll bland anställda i Robertsfors kommun. Det visar den årliga lönekartläggningen.

Ida Björn ryter till om krisläget

LÄNET Iva-undersköterskan Ida Björn från Nordmaling är frustrerad och arg över att så många fortfarande inte har förstått allvaret med covid-19 viruset. Hon upprörs över att se...

Sara lär ut skrivande

BYGDEÅ För de som drömmer om att skriva genomförs två kurser under våren i Robertsfors. Det är författaren Sara Wikman, Bygdeå, som genomför kurserna.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport