Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Tjänstefel vanligaste anmälningen mot polis

Sverige · Published apr 10, 2019 at 06:15

Förra året fick avdelningen för särskilda utredningar – som utreder anmälningar mot poliser och andra inom rättsväsendet – in drygt 6 300 anmälningar.

Drygt hälften av anmälningarna rörde tjänstefel, följt av 13 procent våldsbrott och 5 procent ofredanden.

Anmälningarna mot poliser var ungefär lika många som tidigare år men däremot ökade anmälningarna som rör domare och nämndemän.

– SU har ett viktigt samhällsuppdrag i och med att vi utreder personer inom hela rättskedjan. Som oberoende och fristående från övriga polisen bidrar våra utredningar till förtroendet för polisen och övriga rättsväsendet, säger avdelningschef Ebba Sverne Arvill.

Avdelningen för särskilda utredningar

  • Avdelningen för särskilda utredningar, SU, är en oberoende och fristående avdelning inom Polismyndigheten, som utreder misstänkta brott av polisanställda, övriga rättsväsendet, riksdagsledamöter, statsråd med flera. SU är lokaliserade åtskilda från övriga polisen, men sitter ofta i samma lokaler som Särskilda åklagarkammaren, SÅK, vars åklagare alltid är förundersökningsledare i SU:s ärenden.

Källa: polisen.se

Fortsätter imponera i luftpistolskyttet

ÅNÄSET Emanuel Löfgren, Nysätra pistolklubb, fortsätter att imponera i luftpistolskyttet. Nyligen kom 14-åringen tvåa i Junior-SM bland betydligt äldre skyttar.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...