Lördag 20 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Tjänstefel vanligaste anmälningen mot polis

Sverige · Published apr 10, 2019 at 06:15

Förra året fick avdelningen för särskilda utredningar – som utreder anmälningar mot poliser och andra inom rättsväsendet – in drygt 6 300 anmälningar.

Drygt hälften av anmälningarna rörde tjänstefel, följt av 13 procent våldsbrott och 5 procent ofredanden.

Anmälningarna mot poliser var ungefär lika många som tidigare år men däremot ökade anmälningarna som rör domare och nämndemän.

– SU har ett viktigt samhällsuppdrag i och med att vi utreder personer inom hela rättskedjan. Som oberoende och fristående från övriga polisen bidrar våra utredningar till förtroendet för polisen och övriga rättsväsendet, säger avdelningschef Ebba Sverne Arvill.

Avdelningen för särskilda utredningar

  • Avdelningen för särskilda utredningar, SU, är en oberoende och fristående avdelning inom Polismyndigheten, som utreder misstänkta brott av polisanställda, övriga rättsväsendet, riksdagsledamöter, statsråd med flera. SU är lokaliserade åtskilda från övriga polisen, men sitter ofta i samma lokaler som Särskilda åklagarkammaren, SÅK, vars åklagare alltid är förundersökningsledare i SU:s ärenden.

Källa: polisen.se

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...