Söndag 18 november 2018

Västerbottens Mellanbygd

Utländsk matproduktion står för störst klimatpåverkan

Sverige · Published nov 5, 2018 at 06:15

Över 60 procent av klimatpåverkan orsakad av svenskarnas matkonsumtion kommer från mat producerad utanför landets gränser, enligt en ny rapport från Naturvårdsverket.

– Slutsatsen är entydig. Om du vill minska dina klimatfotavtryck ska du välja att äta svensk mat, menar Palle Borgström, förbundsordförande i LRF och fortsätter:

– Det här är ett viktigt bevis på att det svenska lantbruket har kommit väldigt långt i arbetet med en hållbar matproduktion, som både minskar klimat- och miljöavtryck. Det stärker oss ytterligare när vi levererar våra svensktillverkade livsmedel till konsumenterna.

Ur PRINCE-rapporten

  • Drygt 60 procent av den svenska matkonsumtionens klimatpåverkan sker genom livsmedel som produceras utomlands. Störst klimatpåverkan har livsmedel från andra europeiska länder (27 procent), från Asien, främst palmolja, (14 procent) och Latinamerika, främst kött från Brasilien, (10 procent).
  • 83 procent av fotavtrycket för användning av antibiotika i djuruppfödning orsakat av svensk matkonsumtion sker utomlands (70 procent i övriga Europa, 13 procent från resten av världen). Endast 13 procent av den totala antibiotikaanvändningen sker i svensk djuruppfödning.
  • Den utländska användningen av bekämpningsmedel inom jordbruket är totalt dominerande i produktionen av livsmedel till svenska konsumenter. 75 procent av herbiciderna, 88 procent av fungiciderna och 97 procent av insekticiderna för produktionen av svenskarnas mat används i utländsk jordbruksproduktion.
  • Frukt och grönsaker producerade utomlands är enligt PRINCE den produktgrupp som betyder mest för den totala användningen av växtskyddsmedel inom jordbruket.
  • Källa: Naturvårdsverket

Renbergs enda lag i norr

MELLANBYGDEN Futsal är en växande sport, men i mellanbygdsområdet har seniorlagen minskat. I norra området representeras mellanbygden endast av Renbergsvattnet, som att döma av...