Måndag 17 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Västerbotten har lägst andel oljepannor

MELLANBYGDEN · Published okt 12, 2018 at 08:27

Bioenergibolaget Scandbio har låtit göra en nationell studie av andelen olje- respektive pelletspannor i svenska småhus.

Den visar att i Västerbotten finns lägst andel privata oljepannor i landet, nämligen 299 villaoljepannor motsvarar 5 pannor per 1000 hushåll, långt under rikssnittet 17,2. Flest oljepannor finns i Värmland med 32,2 villaoljepannor per 1000 hushåll.

Studien visar också att Västerbotten ligger på sjätte plats i landet mätt i andelen pelletspannor per småhus. I länet finns totalt 3 258 pelletspannor eller cirka 52 per 1 000 småhus. Störst andel pelletspannor finns i Dalarna, 80 pelletspannor per 1 000 småhus, med Stockholms län på sista plats med motsvarande 11 pannor.

– Förnybar energi är nyckeln i klimatomställningen. Därför är det bra att så många villaägare i Västerbotten valt en pelletspanna och värmer sitt hus med restprodukter från skogen, säger Peter Granborn, vd Scandbio.

"Mest sjunger jag utanför duschen"

Lövsele Betty Persson, 12 år, från Lövsele, sjunger med glimten i ögat och har ett stort musikintresse.

Stal el från hyresvärden – dömdes av Umeå tingsrätt

Robertsfors Mannen som är bosatt i Robertsfors kommun kopplade olovligen in sig på elnätet för att få ström till sin dator i lägenheten. Nu har han dömts till dagsböter för...

Mellanbygdens speltest

TEST I många familjer är jul lika med sällskapsspel. För de som tröttnat på samma gamla Monopol och Fia med knuff har Mellanbygden testat några nya brädspel.

Invandrarkvinnor lär sig att simma i Lövånger

Lövånger Invandrarkvinnor i Lövånger har under hösten fått chansen att lära sig simma. En del av deltagarna har aldrig varit i en simbassäng tidigare. – Den finaste och...