Måndag 25 mars 2019

Västerbottens Mellanbygd

Foto: PIXABAY

Viktigt att prata ekonomi i ett förhållande

Länet · Published feb 14, 2019 at 06:15

I dag på alla hjärtans dag tänker förmodligen de flesta par mer på romantik än ekonomi men det kan vara värt att ägna även det en tanke, speciellt för de som funderar på att flytta ihop.

– Glöm inte att prata om ekonomin innan ni flyttar ihop. Särskilt om ni har olika ekonomiska förutsättningar och vanor är det här jätteviktigt. Kom överens om hur ni ska fördela hushållets utgifter mellan er och sätt upp gemensamma sparmål till era drömmar, säger Emma Persson, privatekonom på Länförsäkringar, och fortsätter:

– Att planera för en gemensam framtid, även ur en ekonomisk aspekt, kan till och med stärka kärleken.

Att bo ihop kan dessutom löna sig.

– Att bo tillsammans har inte bara ekonomiska fördelar, som att man kan dela på kostnaderna i hemmet. Att dela på verktyg, fordon och inköp tär också mindre på jordens resurser vilket blir allt viktigare för många att ta hänsyn till, säger hon.

Tips inför att flytta ihop

  • Genom att bo tillsammans kan ni dela på verktyg, fordon och andra inköp vilket blir bättre för både plånboken och miljön.
  • När ni är två personer i hushållet kan det vara mer ekonomiskt att ta bussen till en stormarknad och handla storpack. Laga mat till matlådor är roligare och sparar pengar.
  • Om någon av er flyttar till den andres bostadsrätt så komplettera gärna med ett samboavtal. Om den som flyttar in inte äger halva lägenheten, bör ni fundera över hur utgifterna för amorteringar och räntor ska fördelas.
  • Gör en sambobudget och kom överens om hur kostnaderna ska fördelas. Antingen kan ni bidra i proportion till hur mycket ni tjänar eller komma överens om en summa som båda ska ha kvar när utgifterna är betalda.
  • Teckna hemförsäkring som gäller för båda.

Källa: Länsförsäkringar

Medborgarförslag för att mota klimathotet

ROBERTSFORS Förra fredagen höll gruppen Klimat Robertsfors en manifestation utanför kommunhuset då man lämnade ett medborgarförslag på åtgärder för Robertsfors kommun....

Tommy Nilsson sjunger ut

BURTRÄSK Tommy Nilsson, som gör ett stopp i turnén ”Allt som jag känner” och tillsammans med Burträskkören bjuder in till konsert i Burträsk kyrka på fredag kväll.

Krav på åtgärder i arbetsmiljön

ÅNÄSET/BYGDEÅ Arbetsmiljöverket har granskat ett par företag i mellanbygdsområdet och funnit brister som de kräver ska åtgärdas. Rofab i Ånäset och Köksmontören i Bygdeå är de...