Onsdag 28 juli 2021

Västerbottens Mellanbygd

"Det finns risk att för en tuff vinter"

Länet · Published nov 10, 2020 at 14:50

I dag höll Region Västerbotten en pressträff om skärpta restriktioner i länet med anledning av coronapandemin och underströk allvaret i den ökade smittspridningen.

– På två veckor har vi gått från 70 till drygt 600 nya fall på en vecka, säger smittskyddsläkare Stephan Stenmark.

Därför har regionen beslutat om skärpta råd för Västerbotten under de kommande fyra veckorna.

– Det här är alltså tillägg till de regler som vi redan kan utantill, säger han.

Det är mycket viktigt att alla i länet följer de nya riktlinjer som gäller.

– Nu krävs att alla hjälper till. Förändrar beteenden och följer restriktioner, säger Stephan Stenmark.

Han fortsätter:

– Jag vill betona att det verkligen gäller hela länet.

Antalet som vårdas på sjukhus för covid-19 har återigen ökat och kan komma att sätta hård press på vården.

– Vi är väldigt oroliga inom sjukvården för utvecklingen, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Brita Winsa och fortsätter:

– Det finns risk för en tuff vinter, en tuff jul.

Skärpta råd i Västerbotten

Det här gäller dig som bor eller vistats i Västerbotten

Undvik att umgås med andra

Om möjligt, träffa inte andra personer än de som du bor tillsammans med eller ett fåtal utvalda. Det innebär att du inte ska gå på eller ordna fester eller liknande sociala aktiviteter. Begränsa även dina fysiska kontakter på jobbet. Nödvändig närkontakt, som till exempel vid vårdbesök och medicinska undersökningar, omfattas inte av råden.

Res inte
Undvik resor inom och utanför Västerbotten. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.

Besök inte allmänna platser
Vistas inte i inomhusmiljöer där människor samlas, så som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i till exempel livsmedelsbutiker och apotek kan göras, men tänk på att hålla avstånd.

Gå inte på evenemang och aktiviteter
Delta inte i till exempel möten, konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar. Det är särskilt viktigt att du undviker idrottsträningar inomhus och gemensamma omklädningsrum. Detta råd gäller inte idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare.

Det här gäller verksamheter och arbetsplatser i Västerbotten

Verksamheter bör vidta åtgärder för att underlätta för alla att följa råden. Exempelvis genom att begränsa antalet besökare vid samma tidpunkt.

Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa råden. Exempelvis genom att uppmana till och erbjuda utökade förutsättningar att arbeta hemifrån och skjuta upp tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten.

Alla ska även fortsatt följa de allmänna råden om att tvätta händerna ofta, hålla avstånd, stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom

Påverkan på sjukvården

Smittspridningen i samhället speglar belastningen på sjukvården. Just nu vårdas patienter för covid-19 på alla våra sjukhus. Därtill är personal hemma sjuka, i karantän eller väntar på provsvar från smittspårning.

Länsstyrelsen beslutar om max 50 deltagare

Länsstyrelsen har samtidigt fattat beslut om att det från och med imorgon, den 11 november, är förbjudet att genomföra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.

Beslutet gäller oavsett plats, sammanhang eller vidtagna skyddsåtgärder, vilket inkluderar allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som hålls på restauranger och andra serveringsställen.

Även detta beslut gäller till och med den 8 december, men kan komma att förlängas utifrån utvecklingen av smittspridningen.

Regeringen ger klartecken för hela Norrbotniabanan

LÄNET Nu har regeringen gett Trafikverket i uppdrag att påbörja planeringsarbetet av den återstående sträckan Skellefteå–Luleå.
Personligt
Opinion
Chefredaktören har ordet
Behöver du hjälp?


Sport