Tisdag 19 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Jubileum blir av trots förödelse

Vandaliseringen av soldattorpet i Lövånger stoppar inte 50-årsjubileet. Den 22 september blir det jubileumsfest.
– Vi ska ha fikaförsäljning och förhoppningen är att få hit militärmusikkåren som ska spela tidstypisk musik, säger Göran Ceder, hembygdsföreningen i Lövånger.

Lövånger · Published aug 10, 2018 at 13:10

Så har det hänt igen. Soldattorpet i Lövånger har vandaliserats. Det var ett par år sedan sist soldattorpet fick oönskat besök.

– Jag har varit här och lagat ytterdörren två gånger tidigare, men den här gången var mycket mera förstört i torpet, säger Noak Larsson, vice ordförande i hembygdsföreningen.

Det var natten mot den 1 augusti som några personer bröt sig in och vandaliserade det anrika soldattorpet i Lövånger. Fönster krossades och möbler från 1800-talet förstördes.

– Det kunde ha varit värre, suckar Göran Ceder och får medhåll av Noak Larsson.

– Ett klaffskåp, en oljelampa och en spegel förstördes. Vi hade tur att inte alla sakerna i huset förstördes. Det är så tråkigt och onödigt med att riva runt och slå sönder saker, menar Noak Larsson.

– Det tog ungefär 16 timmar att städa upp efter förödelsen. Det kommer att kosta några tusen kronor att reparera skadorna, säger Göran

Nu blickar hembygdsföreningen framåt till det stundande 50-årsjubileumet.

– Det blir fikaförsäljning, en soldat i tidstypisk uniform visar upp sig och sitt torp, samt hoppas vi att militärmusikkåren kommer, säger Göran.

Personerna som vandaliserat soldattorpet sitter anhållna hos polisen i Skellefteå. De är sedan tidigare kända hos polisen.