Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Jubileum blir av trots förödelse

Vandaliseringen av soldattorpet i Lövånger stoppar inte 50-årsjubileet. Den 22 september blir det jubileumsfest.
– Vi ska ha fikaförsäljning och förhoppningen är att få hit militärmusikkåren som ska spela tidstypisk musik, säger Göran Ceder, hembygdsföreningen i Lövånger.

Lövånger · Published aug 10, 2018 at 13:10

Så har det hänt igen. Soldattorpet i Lövånger har vandaliserats. Det var ett par år sedan sist soldattorpet fick oönskat besök.

– Jag har varit här och lagat ytterdörren två gånger tidigare, men den här gången var mycket mera förstört i torpet, säger Noak Larsson, vice ordförande i hembygdsföreningen.

Det var natten mot den 1 augusti som några personer bröt sig in och vandaliserade det anrika soldattorpet i Lövånger. Fönster krossades och möbler från 1800-talet förstördes.

– Det kunde ha varit värre, suckar Göran Ceder och får medhåll av Noak Larsson.

– Ett klaffskåp, en oljelampa och en spegel förstördes. Vi hade tur att inte alla sakerna i huset förstördes. Det är så tråkigt och onödigt med att riva runt och slå sönder saker, menar Noak Larsson.

– Det tog ungefär 16 timmar att städa upp efter förödelsen. Det kommer att kosta några tusen kronor att reparera skadorna, säger Göran

Nu blickar hembygdsföreningen framåt till det stundande 50-årsjubileumet.

– Det blir fikaförsäljning, en soldat i tidstypisk uniform visar upp sig och sitt torp, samt hoppas vi att militärmusikkåren kommer, säger Göran.

Personerna som vandaliserat soldattorpet sitter anhållna hos polisen i Skellefteå. De är sedan tidigare kända hos polisen.

Tecknar finansieringsavtal

Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....