Söndag 28 februari 2021

Västerbottens Mellanbygd

Kraftig ökning av covidfall i länet

Antalet bekräftade fall av covid-19 i Västerbotten nästan fördubblades mellan vecka 4 och vecka 5.

Länet · Published feb 8, 2021 at 14:15

Det handlar om 440 kända fall vecka 4 och 806 vecka 5.

– Vi ser också en ökning av den brittiska virusvarianten, just nu har fler än 30 personer mutationen och ytterligare analyser pågår, berättar Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

Ökningen har framför allt skett i södra Lappland och Skellefteåområdet medan det fortsatt minska i Umeå med omnejd.

Åldersmässigt så har ökningen skett framför allt i grupperna 19–39 och 40–59 år.

– Utvecklingen är mycket allvarlig och vi måste se till att träffa så få människor som möjligt, röra sig mindre ute i samhället och prioritera det som är nödvändigt, säger Stephan Stenmark och lägger till att det pågår en dialog om vilka ytterligare åtgärder som kan bli aktuella.

Med anledning av detta har den lokala särskilda sjukvårdsledningen för Umeå beslutat att åter gå upp i förstärkningsläge samt att öppna covid-IVA (IVA2) igen under dagen. Totalt får Nus då 14 IVA-platser. De covid-patienter som ligger på IVA1 kommer att flyttas över till covid-IVA.

Fler alternativ för djurjobben

MELLANBYGDEN En bransch där du blir efterfrågad och lätt kan hitta jobb om du är beredd att röra på dig lite. Så ser branschen för djurskötare ut just nu. Dessutom blir...

VIDEO: Ska dra upp traktor från fem meters djup

DJÄKNEBODA I dag förberedde Ume Assistance, tillsammans med dykare för att dra upp den traktor som åkte genom isen på Djäknebodasjön i Djäkneboda den 17 februari.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport