Lördag 11 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

"Vi är inte på den säkra sidan än"

Länet · Published maj 27, 2020 at 09:58

Både smittspridningen och vårdbelastningen i Västerbotten är fortsatt stabil, meddelade Region Västerbotten på dagens pressträff. Det finns 470 bekräftade fall i länet och 25 människor har avlidit till följd av covid-19, varav nio på äldreboenden.

I förra veckan såg antalet nyupptäckta fall ut att öka, något som regionen menade berodde på framför allt utökad testning av personal.

– Nu ser siffrorna ut att stabiliseras igen och går lite nedåt, konstaterar Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare.

Även hälso- och sjukvårdsdirektören Brita Winsa är positiv:

– Det är fortsatt stabilt läge vilket känns väldigt bra.

Men trots det gäller det att inte ta ut något i förskott.

– Om man tittar på hur det ser ut med sjukhusvårdade för närvarande skulle man vilja säga att vi är på den säkra sidan men det är alldeles för tidigt att säga. Det här viruset kommer att finnas med oss länge, säger Gunilla Persson.

Vården förbereder sig på en eventuell uppgång.

– Vi är inte på den säkra sidan än, det kan blossa upp igen och vi måste ha beredskap för det, säger Brita Winsa.

Samtidigt har det förhållandevis lugna pandemiläget gjort att vården kunnat börja beta av den vård som kunnat skjutas upp under de senaste månaderna och planerar att börja med det på allvar efter semestern.

Testkapaciteten ska fortsätta att öka och regionen planerar bland annat självprovtagning för vissa grupper.

Regionen uppmanar alla att fortsätta följa de råd och riktlinjer som gäller och går även ut med nya informationskampanjer. De som är över 70 kommer att få fler råd i brevlådan inom kort.

– Fortsätt att visa omtanke om varandra och ställ inte in allt, utan ställ om, säger Gunilla Persson.

– Glöm inte bort att dina val i sommar kommer att ha betydelse för hur mycket smittspridning som kommer att ske, säger regiondirektör Kent Ehliasson.

 

Vid publik till Viddas koncert

På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Redan tydligt spår av coronan

Effekten av coronapandemin innebär ju bland annat att svenskarna nu tar ”hemester”. Effekten av detta syns redan tydligt inom turismen. Café Fyren i Bjuröklubb hoppas...

Skrotbilar stort problem

Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.
Sport