Fredag 25 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

40 år av växtkraft med Rose-Marie

Kören Gammbyssas avskedskonserter med Lill Lindfors, som skulle arrangerats helgen 28-29 mars, skjuts upp till senhösten på grund av Coronaviruset. För körledaren Rose-Marie Löfgren Hägglund spelar det mindre roll. Hon har redan skapat växtkraft med kören i 40 år och har inga problem med att den förlängs ett halvår till.

BURTRÄSK/SKELLEFTEÅ · Published mar 29, 2020 at 06:15

Rose-Marie Löfgren Hägglund träffade blivande make, Björn Hägglund från Burträsk, under sin musikutbildning i Stockholm 1978. När utbildningen gick mot sitt slut var Rose-Marie lite tveksam till om de skulle fortsätta hänga ihop.

– Jag tyckte det var en dum idé. Jag var smålänning och han norrlänning..., säger Rose-Marie med ett leende.

Paret bestämde sig slutligen för Skellefteå, men Rose-Marie hade ett väldigt specifikt krav: Hon skulle kunna leda en kör, som dessutom startades från grunden och inte var ett övertagande av en redan befintlig. Det föll på Björns bror, Ulf Hägglund, att dammsuga Burträsk på potentiella körsångare.

– I Skellefteå fanns redan så många körer och i Burträsk fanns herrkör, damkör och kyrkokör. Men en blandad profan kör saknades, berättar Rose-Marie.

Ulf Hägglund lyckades fånga ett 20-tal körsångare i håven och dessa dubblades snart till 40. En härlig utmaning för en ung och ambitiös körledare.

– Jag var nog ganska lycklig, men många tänkte säkert: ”vad ska den här flicksnärtan med den konstiga dialekten ställa till med?”, skrattar Rose-Marie och fortsätter:

– Det var häftigt med en lerklump av människor som man ska göra något av. Jag formade mitt eget ledarskap samtidigt som jag formade kören.

Med start 1980 och planerad slutpunkt 2020 har det förstås blivit många roliga körresor genom åren.

Gammbyssa var på körstämma i Skinnskatteberg 1986, i Minnesota 1988, italienska Verona 1993, Wales 1997, Ungern och Österrike 2001, San Marino 2007, The Cavern i Liverpool 2012 och Bornholm 2019.

Ett fint minne från den första körstämman var när kören hade tänkt gå ut på stan en kväll, men i stället blev kvar i det klassrum de var inkvarterade i och bara låg på golvet och sjöng tillsammans.

Ett av körens signum är att sjunga Längtan till landet (”Vintern rasat ut”) på ovanliga ställen.

– Vi har sjungit den i gondoler i Venedig, på Wales högsta berg och ett av Mississippiflodens källflöden. Det var starka upplevelser, säger Rose-Marie Löfgren Hägglund, som alldeles lagom till skolavslutningen uppnår pensionsåldern 65 år. Då lär det bli allt mer tid i stugan i Småland för henne och Björn.

Men nu har alltså körledarrollen förlängts ett drygt halvår på grund av Coronaviruset. Det är inga större problem för Rose-Marie, som är van vid att kören tar henne igenom svåra stunder.

– Jag har varit både barnledig och sjukledig med cancer och då har jag tagit bort allt annat. Men kören har alltid varit där när det känts djävligt, som en sorts friskvård.

Det är också den stora charmen med att vara körledare, menar hon. Det handlar om så mycket mer än bara sång.

– Jag tycker om att se människor växa och körsång får människor att växa. Hela kören ska bli en kropp, tillsammans ska vi forma något. Och vad kören vill förmedla ska vara klart för publiken.

Vad känner du inför slutpunkten under 2020?

– Självklart ett vemod. Vissa saker i livet betyder mer än andra: Familjen, man, barn... och Gammbyssa. Vi har blivit äldre tillsammans, men också hållit oss yngre genom att sjunga.

Konserterna med Lill Lindfors i november markerar slutpunkten för Gammbyssa, men Rose-Marie stänger inte dörren för andra konstellationer i framtiden. Och mycket kommer att finnas kvar i minnena.

– De här 40 åren har format mig, så inget är ju borta om jag slutar.

Rose-Marie Löfgren Hägglund gick i 90-procentig pension från rollen som musiklärare på Kulturskolan i Skellefteå 2018. Gammbyssa är de sista tio procenten.

– Vi kommer nog sakna oss själva mest. Vi är till för körsångarnas skull, inte publiken. Konserter är kul, men måndagarna är viktigare.

Kören har alltid varit där när det känts djävligt, som en sorts friskvård.

Rose-Marie Löfgren Hägglund

Ålder: fyller 65 den 15 juni.

Bor: Halva året i Skellefteå, halva i Småland.

Familj: Maken Björn Hägglund, tre barn i Stockholm och fem barnbarn.

Favoritlåt och varför?: Det blir nog något så töntigt som ”Den blomstertid nu kommer”. Den signalerar frihet och när Lill Lindfors sjöng den med Nisse Landgren fick den ny dimension. Så länge skutan kan gå-texten säger och mig rätt mycket.

Bästa månaden för körsång?: ”Målet är ingenting, vägen är allt” sa ju Robban Broberg. Vägen ska vara lustfylld och på slutet lyfter det, så... maj?

En artist som Gammbyssa funkat bra ihop med?: Jeja Sundström, Claes Jansson, Fredrik Ljungman... Alla!

Kör du inspireras av utöver Gammbyssa?: Kören Amanda från Göteborg; en scenisk kör som sjunger med hjärtat och kroppen.

Vill du köpa en förskola?

ROBERTSFORS Sugen på en förskola? Nu finns två stycken till salu i Robertsfors.

Nygammal vårdchef hittade hem till Lövånger

LÖVÅNGER Hans hemlängtan till Gärde blev för stor. Peter Bergman sa upp sig från sitt chefsjobb i Norrbotten och flyttade hem på vinst och förlust. Nu är han ny verksamhetschef...

Framgångs-Saga i Skåne

NORRA ÅBYN I våras blev hon yngst någonsin i svenska sportkörningslandslaget och det skrivs hela tiden nya kapitel för Saga Pettersson. Nyligen tävlade hon framgångsrikt i Skåne.

En bra turismsommar i Ratan

RATAN Historiska Ratan är ett stort dragplåster för turismen i Robertsfors kommun. Sommaren har varit över förväntan, både på restaurangen och museumet Tullgården, på campingen....

Mellanbygden med öppet hus i Lövånger

LÖVÅNGER I samband med Lövångers skördemarknad i fredags hade Mellanbygden öppet hus utanför redaktionen. Många kom för att prata med tidningens representanter, ta en kopp kaffe...

Utländska gästerna uteblev

MELLANBYGDEN En tydligt trend på flera campingar är att de utländska gästerna i sommar varit betydligt färre. Rejäla nedgångar syns i antalet gästnätter men en del campingar har...