Söndag 20 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Anna-Lena skriver sin dröm

De flesta känner igen den trevliga rösten som läser nyheterna i P4 Västerbotten. Anna-Lena Forsberg har hunnit jobba 20 år på Sveriges Radio, men nu börjar en ny fas i livet – som författare.

Önskanäs · Published mar 22, 2020 at 11:15

Under en friluftsdag i nionde klass hamnade Anna-Lena som då bodde i Vännäs, av misstag på gården i Önskanäs. På sin väg från Lagnäset till Petnäset förirrade sig klasskamraterna från vandringsleden utmed Öreälven och dök istället upp på ängarna där gårdens ägare körde fram en traktor och vagn för att sedan skjutsa de vilsna eleverna till Petnäset.

Föga visste Anna-Lena då att mannen skulle bli hennes svärfar några år senare.

Anna-Lena visste tidigt att hon ville jobba som journalist och pryade i nian på VK. Som 16-åring gick hon en gymnasieutbildning till typograf i Skellefteå. Samma år träffade hon Håkan på dans.

– Jag kan tycka att det är rätt kul att ha lärt sig själva hantverket, att plocka bokstäver ur ett kast och sätta ihop en text, jag vet hur det var på forntiden, säger Anna-Lena med ett skratt.

– Jag jobbade ett år som lärling i Umeå men jag orkade inte pendla från Bjurholm på den tiden så det fick bli jobb på Hägglunds, inom hemtjänsten och som dagbarnvårdare.

Efter åren som arbetande småbarnsmamma tog orken slut med utmattning som följd. Det var dags att göra något annat.

– När jag började kunskapslyftet kände jag att jag kom in i de här med att studera och tänk jag kände mig duktig, det var som att jag hamnat i himlen, berättar Anna-Lena.

Hon tog mod till sig och sökte in på journalistutbildningen på Strömbäcks Folkhögskola där hon började höstterminen 1998.

– Jag blev färdig våren 2000 och fick då jobb på Sveriges Radios lokalredaktion i Lycksele, där jag jobbade i 8 år. Det här var ju det jag alltid har velat och jag har ju alltid haft ett samhällsintresse som jag nog ärvt av min farfar som jag nu skrivit boken om, säger Anna-Lena.

– Det är ett underbart yrke att få ställa frågor till människor och jag är glad att jag inte blev journalist när jag gått ut skolan för hur skulle jag då ha vetat vilka frågor jag skulle ställa, för när man har fem barn, har varit aktiv i föreningar, haft barnomsorg, haft barnen i skolan, man bor på landet och har haft jordbruk, alla dessa erfarenheter gör att man ha en grund att stå på och jag tror faktiskt att man blir en bättre journalist.

– Tänk vilka människor man får möjlighet att möta som man aldrig skulle ha träffat annars. Jag tycker det är helt fantastiskt, jag har intervjuat Gudrun Schyman och åkt helikopter till Vardofjäll i väglöst land för att intervjua Angelica, berättar Anna-Lena som även jobbat några år som kanalchef på P4 Västerbotten.

Anna-Lena kanske inte haft så många fritidsintressen men då hon var yngre skrev hon en hel del som hamnat i byrålådan och på senare år har funderationerna om att skriva en bok om farföräldrarna blivit verklighet.  

– Berättelsen om min farfar och farmor är en fantastisk historia som inte är så avlägsen men så otroligt annorlunda, säger Anna-Lena och visar upp manuskriptet på vars framsida man kan läsa texten ”Därifrån vi komma”.

Arbetet med boken började hösten 2018 då Anna-Lena fått ett stipendium och fick åka på en skrivresa till Italien.

– Jag älskar verkligen Italien och har varit där två gånger, men första gången fick vi lära oss många nya begrepp, hur man bygger upp delarna i en bok och dess karaktärer och i husbilen på väg hem från Italien skrev jag färdigt boken om min farfar, berättar Anna-Lena.

– Det går faktiskt jättebra att skriva i husbilen, särskilt på de här längre resorna när man kan sitta några timmar, säger Anna-Lena och visar runt i huset på hjul.

Anna-Lena håller på att skriva på nästa bok som handlar om yngste sonens olycka och tiden efter.

– Sedan Jalle blev allvarligt skadad i en olycka så har sammanhållningen blivit väldigt stark och familjen svetsades samman, berättar hon.

– Jag tycker det är så vansinnigt roligt när hela familjen kan vara tillsammans och nu vet man att det är det här som är det viktiga i livet, barnen och barnbarnen.

Det är ett under-
bart yrke att få ställa frågor till männi-
skor.

Anna-Lena Forsberg

Yrke: Journalist.

Arbete: Nyhetsuppläsare på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Familj: Maken Håkan, barnen Johanna född 1983, Jocke 1985, Jessica, 1987, Jennifer 1991 och Jalle 1995, samt fem barnbarn (som snart blir sex). Katten med namnet Bara Nils Nisse Korven Forsberg och Hunden Loke.

Bor: Lantgård i Önskanäs söder om Bjurholm.

Fritid: Resor och att skriva.

Favoritmål: Syditalien och Puglia.

Äter: "Håkans musslor i pasta."

Dricker: "Allt som bubblar, och kaffe."

Framtidsdröm: "Att få mer tid över för att skriva."

Aktuell: Med boken Därifrån vi komma, som förhoppningsvis ska vara färdig till Littfest i Umeå den 12–14 mars. Den 7 april berättar hon på Bjurholms bibliotek om hur boken blev till. Ingår i skrivgruppen Skrivlyan.

Ändrade larmrutiner oroar i Ånäset

ROBERTSFORS KOMMUN Brandkåren larmas inte som förr till bränder och olyckor. Det här har väckt en viss oro i Ånäset då det befaras att räddningstjänsten där kanske ska läggas ner.
Sport