Torsdag 28 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Göte seglade i hamn ’down under’

Göte Vikström växte upp i Hökmark, men har levt större delen av sitt liv i Australien. En stor del av de senaste 20 åren har han och hustrun spenderat i en hembyggd segelbåt och bland annat seglat jorden runt. Under hösten har Göte besökt Sverige för att segla SM och besöka släkten i mellanbygden.

HÖKMARK · Published sep 28, 2019 at 11:15

Det är inte mycket som talar för att den vitale mannen som sitter vid ett köksbord på Backen, Hökmark, verkligen är 81 år. Hade rösten, som tydligt bryter på engelska, sagt 60 år så hade det känts lika rimligt.

Göte Vikström växte upp i Hökmark under krigstid och blev sedan tonåring och ung vuxen i ett Sverige där levnadsstandarden blev allt bättre.

Efter skolgången handlade mycket om att hjälpa till i föräldrarnas jordbruk, men Göte hade en upptäckarlusta, längtade ut och det skulle inte vara nästgårds. Han bestämde sig för... Australien!

– Mina föräldrar tyckte nog jag var lite tokig och tyckte jag skulle fara till USA, där de hade bekanta, berättar han.

Men Göte hade bestämt sig för att besöka ett land långt borta och satte sig på tåget i Umeå. Med ett enda tågbyte tog han sig ända ned till Genoa i Italien och därefter fortsatte färden med ett fartyg till Sydney.

– När jag kom dit var det bara att försöka hitta jobb, utan några kontakter, så det handade mycket om tur och otur, säger Göte Vikström.

Första jobbet blev på ett stort hönseri och föll honom inte i smaken.

– Jag stod och höll i hönor i tre dagar. Sedan gick jag därifrån.

Det blev fler korta jobb, bland annat på ett transatlantiskt fartyg till USA och så föreslog en av hans kompisar att guldvaskning i bergen skulle bli deras smala lycka. Men efter tre månader stod det klart att det inte skulle bli någon guldrusch.

Livet skulle dock bli bättre. Göte träffade sin blivande maka Rosalinda och 1965 gifte de sig. De flyttade till Sverige i ett knappt år, men fick snart jobb på SIDA i Etiopien. Projektet ihop med fredskåren gick ut på att säkra vattenförsörjningen i jordbruket.

– Det var som att vara på safari hela tiden. Vi var ute i vildmarken och byggde dammar och fick se en massa vilda djur. Det var en bra tid.

Efter tre år i Afrika gick flyttlasset åter till Australien. Efter ett kortvarigt jobb på en verkstad började han jobba åt en bonde i Robinvale och efter några år kunde han köpa loss lite av bondens mark för att driva ett eget jordbruk. Det blev 15 år som bonde.

– Det var tufft att börja med lite pengar och utan familjehistoria var det svårt att få lån. Men det gick! Man fick vara morsk, betonar han.

1984 sadlade Göte om igen och drev åkeri i 13 år. Främst handlade det om kortdistansleveranser av ull (från bonde till fabrik) och öl (från fabrik till pub).

Under 90-talet hade Göte byggt en tiometers segelbåt i ett hamnmagasin och 1997 var den klar. Han gav sig ut på ett stort seglaräventyr runt jorden, där han ensamseglade över Atlanten och även besökte Sverige. Millennieskiftet firades i Karibien.

Seglingen har sedan fortsatt vara en stor del av Götes liv. Han har bland annat deltagit nio gånger i havskappseglingen mellan Sydney och Hobart, som anses vara en av de tuffaste tävlingarna i världen.

Sedan millennieskiftet har han och frun Rosalinda dessutom varit ute och seglat halva året, varje år, och bland annat utforskat Filippinerna, Borneo, Malaysia och Indonesien.

– Det är en otrolig upplevelse, helt fantastiskt! myser Göte Vikström.

Under augusti och september har Göte besökt Sverige, dels för att segla hem ett SM-tecken i Laser Master i Göteborg, men även hälsa på i de gamla hemtrakterna. Då hinner han reflektera över det stora klivet som han tog för snart 60 år sedan.

– Man visste inte vad som väntade. Tanken var ju att bli miljonär och det kanske jag är, om jag växlar till italienska lire, skrattar han och tillägger:

– Livet blev riktigt bra.

När Du läser detta har Göte Vikström återvänt down under, men än dröjer det nog länge innan denna Hökmarksmatros revar segel.

Mina föräldrar tyckte nog jag var lite tokig.

Göte Vikström

Ålder: 81 (född 1938).

Bor: Cooma, New South Wales i Australien.

Familj: frun Rosalinda och tre barn omkring 50-årsåldern.

Mitt guldkorn i världen: Det finns så många fina platser, men mycket handlar ju om att ha pengar också, så man verkligen kan leva.

Bästa minne till havs: En gång utanför Afrikas Horn var det en mängd delfiner som hade ”olympiska spel”. Jag stod och såg på i en timme då de lekte. Det var vackert.

Vilken matkultur har präglat dig mest?: I Sverige är det bra med ost och pastejer. Osten är inte densamma i Australien, men annars är maten ganska likadan.

Vilket yrke har givit dig mest?: Alltihop har varit bra. När jag haft ett jobb jag inte tyckt om har jag gått därifrån.

Favoritsport: Segling. Den behöver inte vara dyr och man kan ha barnen med sig.

Bröderna Stenlund är dig hack i häl

Vebomark Även i år är det Vebomark som får försvara Lövångersområdets fotbollsära. Detta med ett stigande själförtroende och två bröder på mittfältet som ser till att...

Kyrkstad hoppas på ”hemester”

LÖVÅNGER Förra sommaren var uthyrningen av stugorna i Lövångers kyrkstad fullbokad vissa tider. I år är läget helt annorlunda. Nu hoppas ägarna på en bättre senare del av...

Oklart kring havscamping

SIKEÅ HAMN Långtidscamparna på Sikeå havscamping har sagts upp. Campingen för korttidsgäster kommer att vara öppen i sommar men många frågor återstår för den populära campingen.

Bureå störst i toppmötet

ROBERTSFORS Ålder och erfarenhet blev avgörande när Bureå bortabesegrade Robertsfors herrjuniorer i lördags. Matchen slutade 2-3 (1-1) efter hattrick från Bureås Khair Sediki och...
Sport