Tisdag 21 maj 2019

Västerbottens Mellanbygd

Robertsforsbördiga Sofia Lindberg, Robertsfors IK, skrällde med en 10-plats på SM. Hennes största framgång hittills. Foto: ARKIV

Hallå där...

Längdskidåkare tävlandes för Robertsfors IK som förra veckan åkte in på en 10:e plats på 10 kilometer på SM i Skellefteå och sedan följde upp med en 11:e placering på 15 kilometer i söndags.

Robertsfors · Published feb 5, 2019 at 01:15

Berätta om loppet på 10 kilometer.

– Det var som bara att köra sitt eget lopp. Jag hade pigg kropp och bra skidor. Men det är svårt att veta när man startar tidigt hur långt det ska räcka.

Du ramlade på 15 kilometer. Var det ett fall även på 10-kilometersloppet?

– Ja, då ramlade jag också. Samma utförskörning. Jag tappade inte jättemycket men kanske 10-15 sekunder.

Du åkte riktigt bra även på 15 kilometer. Berätta.

– Där var det också ett fall på sista varvet. Jag varvade ju som sexa. Det var lite synd. Det kändes som att man inte gav sig själv chansen riktigt. Det var synd att man hade två fall på två lopp.

Är det här de största framgångar du haft?

– Jo, det är det. Absolut. Jag hade några hyfsade placeringar förra året i Svenska cup-tävlingar. Men inte på SM.

Hur känns det här då?

– Det känns jättebra. Det är motiverande till att fortsätta att åka och tävla på andra tävlingar. Man får ju ta med sig och se att nånting gör man rätt. Det är som en morot att ta med sig i framtiden.

Du jobbar heltid som biomedicinsk analytiker och tävlar på elitnivå i längdskidor. Hur vanligt är det här?

– Det är ytterst ovanligt. Det finns väl en del som pluggar. Men många pluggar bara halvtid eller 25 procent. Inte på topp 10 eller 15 i alla fall. Många är ju halvtidare och tillhör träningsgrupper eller landslaget.

Hur gör du då för att ändå lyckas så bra?

– Mer fokus på det man gör. Man får vara duktig på att planera. Det är äta, träna och jobba. Sen blir det inte så mycket mer.

Har du funderat på ännu hårdare satsning i framtiden?

– Ja, litegrann. Man kanske skulle kunna gå ner lite mer i tid. Men det gäller att hitta en balans. Det gäller att man tycker att det är kul också. Hundra procent kanske inte vore optimalt. Men sjuttiofem.

Hur högt siktar du då? Vad är målet?

– Jag vet faktiskt inte. Jag har som inte direkt såna mål. Man får bara åka så bra som möjligt och se hur långt det räcker. Det är ändå en bit kvar upp til landslagsnivå. Men det är kul satt se att man inte är alltför långt efter.

Hur började intresset för skidåkning?

– Oj. Det var nog bara på skoj första åren. Sen var man med i träningsgrupper som yngre. Sen har man bara fortsatt.

Vilka lopp har du planerat framöver?

– Det blir lite mer långlopp. Förmodligen Fjällrävenloppet till helgen och 7-Mila helgen efter. Efter det så är det Tjej-Vasan. Så långt har jag planerat.

Du vann Tjejmila för två år sedan och var tvåa förra året efter Linn Sömskar. Hur högt siktar du i år?

– Jag går väl för seger. Det gör man väl för det mesta.

Det var synd att man hade två fall på två lopp.

Sofia Lindberg

Aktuell: Två topp-placeringar på SM i längdskidor

Bor: Umeå

Född och uppvuxen: Robertsfors

Ålder: 26

Tävlar för: Robertsfors IK

Största meriter: Tionde plats på 10 kilometer på SM i Skellefteå förra onsdagen och elfte plats på 15 kilometer i söndags.

GRAFIK: Familjehem – en industri på 100 miljoner

Länet Förra året betalade länets kommuner över 100 miljoner kronor till familjehemsbolag. Många av dem beskriver företeelsen som problematisk då de privata bolagen ofta...

Återskapar sjö i Selet

LÖVÅNGER Selets byaförening har sökt och fått pengar för att återskapa sjön Selstjärnen, som gett Selets by i Lövånger dess namn. Målet är att återskapa sjön och samtidigt återfå...

Grafik: Robertsfors ambition att helt slippa konsultstödda familjehem

Länet Det råder stora skillnader mellan kommunernas användning av konsultstödda familjehem. Vissa använder inte hemmen över huvud taget medan andra använder dem nästan uteslutande.

GRAFIK: Hudcancer har ökat kraftigt sedan 1970

LÄNET Färre personer i norr drabbas av malignt melanom jämfört med i andra delar av Sverige. Men sedan 1970 är antalet nya fall ändå sex gånger större. – Det finns alltid en...