Söndag 31 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Musiklärare som gjort skillnad

Samtalen med eleverna har varit lika viktiga som att lära dem spela ett instrument. Nu går Pelle Robertsson i pension efter 38 år i Robertsfors kommunala musikskola.

ROBERTSFORS · Published jun 11, 2019 at 11:15

Pelle Robertsson börjar med att visa en målad tavla på en känd musiker han fått av en elev. Men det är på baksidan av tavlan som bilden blir ännu tydligare vilken roll Pelle Robertsson spelat som musiklärare. Där finns texten: "Vänner kommer, vänner går, men musiklärare består.

– Den eleven brukade skicka julkort till mig under många år, säger Pelle Robertsson.

I 38 år har han pendlat med bil de sex milen mellan hemmet i Umeå och jobbet på musikskolan i Robertsfors. Men nu är det snart slut.

– Det jänns ju märkligt. Att jag är i slutet på den här terminen, det blir ju sista gången. Men samtidigt har jag jobbat 38 år på samma jobb.

Han är 64 år och skulle kunnat jobba några år till men flera olika omständigheter gjorde att han valde att sluta nu.

– Som bekantas för tidiga bortgång och att jag ska ta tag i saker som jag velat göra. Som att resa mer. Som lärare är man ju bunden av loven.

Jobbet som musiklärare började genom ett lite märkligt telefonsamtal. Pelle Robertsson jobbade då efter olika turer i växeln på SVT i Umeå. Ett av samtalen började så här: "Jag söker Per Robertsson."

Det var Lennart Forsgren på den kommunala musikskolan i Robertsfors som behövde en lärare för ett vikariat.

– Han undrade om jag ville jobba under höstterminen och sen skulle de annonsera ut tjänsten. Men jag är fortfarande kvar.

Pelle har aldrig själv gått i en kommunal musikskola. Men hans mamma spelade piano liksom hans äldsta syster.

– Min andra syrra hade en gitarr. Den klinkade jag på i fem, sex år och lärde mig på egen hand och via kompisar. Sen i gymnasiet började jag på musikskola i Umeå.

Det blev rockband så småningom där det första i alla hast inför en spelning döptes till Pelles bluesband. Med bandet Europa ställde också Pelle upp i Rock-SM. Arrangören trodde jättemycket på dem men tävlingen vanns av ett band som då hette Force. Det bandet skulle sedan byta namn och bli världskända som Europe.

– Det är verifierat att de snodde vårat namn, säger Pelle Robertsson.

Karriären vid sidan av jobbet som musiklärare har skett i skymundan för gemene man. Men Pelle har spelat i dansbandet Jubilee i 14 år och bland annat medverkat i Bingolotto. Han har också spelat i Underhållningsorkestern som kompat kända artister som bland annat Babben Larsson, Jill Johnson, Roger Pontare och Maria Möller.

Känner eleverna till det här?

– Det är inget som jag berättar Men det är kanske en del som fått höra det av sina föräldrar. Men nu när jag ska pensionera mig kanske jag tar med mig lite grejer som jag gjort. Sen tycker jag att man ska vara lite blygsam. Man ska vara gitarrlärare och lära ut hur man spelar gitarr. Inte berätta vad man gjort.

Vad minns du mest från åren?

– Givetvis alla som gått vidare med musik och nått framgång.och kan leva på det. Det känns ju kul att få vara en del av deras musikaliska liv. Sen de som har det väldigt svårt med skolan. När man ser de som utvecklas i sin egen takt. Att de små framstegen blir ganska stora. Det känns också kul att få vara delaktig i.

Det är också den bilden som kommit fram under de år som undertecknad träffat och intervjuat Pelle Robertsson. En blygsam, ödmjuk person som bara är sig själv och engagerar sig i eleverna som medmänniska, långt utöver att bara att vara musiklärare. Under intervjun kommer också en elev in och undrar om han kan få en annan tid under eftermiddan då han har prov när de egentligen skulle träffats. Jag fixar det, säger Pelle snabbt. Och sen när eleven gått:

– Det är så här jag är. Jag hade egentligen fullt i eftermiddag. Me jag kan styra om lite.

Eleverna har blivit som hans familj. Det är också de han kommer att sakna nu när han går i pension.

– Det kommer att vara en stor saknad. Sen vet jag ju inte förrän det gått ett tag. Vad jag kommer att sakna.

Att de små framstegen blir ganska stora. Det känns också kul att få vara delaktig i.

Pelle Robertsson

Ålder: 64

Bor: Umeå

Aktuell: Går i pension efter 38 år som musiklärare i Robertsfors

Gillar: Resa

Dricker helst: Vatten - och kanske nåt glas vin

Favoritfilm: Dr Strangelove

Om du var ett musikinstrument, vilket skulle du vilja vara?: – Jag skulle nog vilja vara en cello. För det är ett så vackert instrument. När jag hör en celleo är det nåt som är extra vackert. Och jag har väl en dröm att folk ska se en på det viset. Det har väl alla människor.

Sagt om Pelle: "Fan Pelle, du är ju ingen musiklärare. Du är ju Pelle!

Närsmaste planer: – Jag börjar med tre veckor i Grekland. Sen ska jag hjälpa brorsan att flytta.

Glädjebesked till föreningar

LÖVÅNGERBYGDEN Hårt prövade byaföreningar har sett sina lokalers nyttjandetimmar störtdyka under våren på grund av coronaviruset. Men den 19 maj kom ett glädjebesked. Skellefteå...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....