Söndag 20 september 2020

Västerbottens Mellanbygd

Trotjänare lämnar butikshyllorna

Efter 33 år är det dags för Dan Olsson att lämna jobbet på Ica i Robertsfors till förmån för pensionen. Butiken blir helt klart en profil fattigare.

ROBERTSFORS · Published sep 7, 2019 at 07:15

De flesta av Icas stamkunder har säkert haft nån slags relation med Dan Olsson. Butiksräven verkar ha haft koll på det mesta och många gånger när man ställt en fråga i butiken så har svaret blivit:

– Kolla med Dan.

Tyvärr är kollen inte alls densamma nu som den varit. För drygt två år sedan drabbades Dan av encefalit, en inflammation i hjärnan som kan orsakas av luftburet virus. Sjukdomen kan drabba vem som helst men är mycket ovanlig.

Förvirring är ett av symptomen som kan uppträda men det skulle ta tid innan man förstod att det var något fel. Men när Dan inte lyckades komma ihåg i vilket skåp kaffekopparna fanns hemma i köket förstod man att det var något allvarligt fel.

Han blev helt sjukskriven den första tiden men trappade så småningom upp till att jobba fyra timmar per dag.

– Sen sa läkaren att jag inte får jobba mer än så. Det är som en utbrändhet, en hjärntrötthet, säger Dan Olsson.

Den första tiden när han var tillbaka i butiken var jobbig då han knappt kom ihåg vart nånting fanns.

– Jag var ju tvungen att läsa på skyltarna i taket, säger han.

Nu är det mycket bättre även om närminnet är det som sviktar. Humorn finns däremot kvar och Dan har inga problem att skämta om sina tillkortakommanden.

– Det går bra att skämta om det. Jag kan ju skylla på det, säger han och skrattar.

Många som träffat honom i butiken har säkert också uppfattat honom som just glad och trevlig.

– Det får man hoppas. Nu kanske det inte är lika roligt längre när man inte hittar nåt. Men då får man säga att då får vi en liten sightseeing! säger Dan Olsson.

Han är född och uppvuxen i Lycksele, läste kontor och distribution på gymnasiet med inriktning på handel år två.

Har du funderat på att jobba med annat någon gång?

– Jag var ju på sågen i Lycksele, pappa var ju där. Men han avrådde mig. Det här ska du inte välja! sade han, berättar Dan.

Han jobbade ett tag inom Coop i Holmsund och sökte sedan jobb på Stinsen i Vännäs. Den tjänsten var tillsatt men ägaren nämnde att han hade en kontakt i Robertsfors.

Kontakten var dåvarande Icaägaren i Robertsfors, Björn Perzon.

– Jag tackade nej först när jag fick jobbet men det tog inte så lång tid innan jag ångrade mig. Kommer du då? sade Björn Perzon när jag tackat ja, berättar Dan.

– Det var ju det bästa man gjort. Helt klart. Jobbet för det första var ju jättebra. Och sen träffade jag Elsie på affären så jag fick ett nytt liv, säger han.

Elsie är hustrun. Dan tvekar heller inte på frågan om han har några speciella minnen från tiden på Ica.

– Ja! säger han och lägger en hand på hustruns axel. Naturligtvis Elsie. Men just det här med omläggningen med datan. Det är ju enormt. Nu beställer du ju inte längre varorna. Från början skrev du ju in femsiffrifga nummer. Det tog ju en hel dag.

Dan blev försteman på Ica och började få mer ansvar. Så småningom började Björn Perzon också vara mindre och mindre i butiken. Så att han haft stenkoll i butiken kanske inte är så konstigt.

Vad har varit roligast?

– Man träffar ju mycket trevligt folk. Det är väl det, kundkontakten. Och ganska fritt är det, jobbet i sig.

Dan har sagt länge att han ska gå i pension vid 63 år. En av orsakerna är att Elsie är äldre och redan pensionär. Och nu är det alltså dags även för honom.

Vad han ska göra nu när han blir ledig på heltid vet han däremot inte riktigt. Men mycket tid tillbringades redan tidigare i stugan i Tryssjön.

– Det blir väl ännu mer nu. Fiska och vara ute med båten. Umgås med grannar och plocka svamp. Sen ska vi in med vatten i stugan också. Nu har vi bara sjövatten.

En ovanligt lång utlandsresa är också inplanerad med vänner senare i höst.

– Tre veckor. Vi får väl se hur det går, säger Dan Olsson.

Jag tackade nej först när jag fick jobbet men det tog inte så lång tid innan jag ångrade mig

Dan Olsson

Aktuell: Gick i pension i fredags efter 33 år på Ica i Robertsfors

Ålder: 63

Bor: Villa i Robertsfors

Född och uppvuxen: Lycksele

Familj: Gift med Elsie. Två vuxna barn

Senast lästa bok: Kommer inte ihåg. Men det var nåt av Jon Esbö

Husdjur: Nej. Men vi har haft katt

Favoritfilm: Det är väl nån actionfilm

Om du var en vara på hyllan på Ica, vilken skulle du vilja vara?: Det måste ju vara nåt som kunderna gillar och köper ofta. En läsk eller nåt

Kuriosa: Tackade först nej till jobbet

Vad ska du göra när du gått i pension: Det har jag inte funderat så mycket på

Ändrade larmrutiner oroar i Ånäset

ROBERTSFORS KOMMUN Brandkåren larmas inte som förr till bränder och olyckor. Det här har väckt en viss oro i Ånäset då det befaras att räddningstjänsten där kanske ska läggas ner.
Sport