Söndag 21 juli 2019

Västerbottens Mellanbygd

Engagemanget från Robertsforshåll har gjort att organisationen Älvräddarna nu även har sin riksordförande från samhället. Men Richard Löwall vill tona ner sin egen betydelse. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Älvräddarnas nya ordförande

Den rikstäckande organisationen Älvräddarna har fått ny ordförande. Och det är en Robertsforsbo.
– Överrumplande, säger nya ordföranden Richard Löwall om utmärkelsen.

Robertsfors · Published aug 24, 2018 at 08:30

Älvräddarna i Robertsfors startade sin lokalförening för drygt tre år sedan. Engagemanget har från början varit mycket stort och verksamheten dessutom bred. I en vidhängande fiskevårdsförening ordnas en hel del ungdomsverksamhet inom sportfiske som exempelvis återkommande läger.

Engagemanget har gjort avtryck och för en tid sedan beslöt Älvräddarna att förlägga sitt kansli till Robertsfors med en av initiativtagaran till lokalföreningen, Jari Toivanen, som kanslist. Nu har alltså den andra eldsjälen i sammanhanget fått förtroendet att vara ordförande för Älvräddarna med sina omkring 3500 medlemmar.

– Det var faktiskt Christer (Borg, Älvräddarnas generalsekreterare) som väckte frågan när han var här och bodde hos mig. Men jag trodde inte riktigt på det, säger Rickard Löwall.

Christer Borg är sedan lång tid tillbaka ett känt ansikte i Älvräddarna och Richard Löwall vill tona ner sin egen roll.

– Egentligen att vara ordförande betyder inte så jättemycket. Det är en person som ska kunna svara på frågor istället för Christer som åker runt. Så man är ett positivt komplement till honom, säger Richard Löwall.

Engagemanget för vatten och vattendrag har alltid funnits med naturligt och första gången Richard Löwall kom i kontakt med restaurering av ett vattendrag var i 15-årsåldern, 1985.

– Jag tycker att det är spännande det här med Älvräddarna och tänket på vattnet. Det har jag alltid gjort.

Han driver eget byggnadsvårdsföretag och det sociala företaget Rubinen. Några problem att hinna med ordförandeskapet ser han däremot inte.

– Jag tror inte att det blir så mycket mer jobb. Vi hade våra styrelsemöten redan innan, säger han.

Vad vill du åstadkomma i Älvräddarna?

– Fler engagerade människor. Då har vi vunnit massor. Då når vi dit vi vill.

Richard Löwall kandiderar även till valet till kommunfullmäktige för Liberalerna i Robertsfors. Hjärtefrågan här är en utrivning av de tre vattenkraftverken i Robertsfors.

Hur ser du på risken att uppfattas som ett enfrågeparti?

– Men det är jag ju inte. Det är ju som en kedja. Att man kopplar ihop dammrivningen med fler arbetstillfällen. Det är snarare vad som kan hända om vi får bort dem. Förstå om vi får en inflyttning till en klimatsmart kommun. Men jag brinner ju för det.

Jag tycker att det är spännande det här med Älvräddarna och tänket på vattnet.

Återseendets glädje präglade lågmäld visafton

BURTRÄSK Sommarens alla olika aktiviteter i rundlogen i Komministerparken i Burträsk är sedan en tid i full gång. På torsdagar kl. 19.00 är det Trivselkvällar med med fri entré...

Straffdramat fyller 50 år

LOSSMEN Idag, den 20 juli, är det 50 år sedan Neil Armstrong tog första steget på månen. Samma dag inträffade en annan händelse, av astronomiska mått, på en fotbollsplan i...

Nya översiktsplanen klar

Robertsfors På senaste kommunfullmäktige klubbades den nya översiktsplanen för Robertsfors kommun med en vision och riktning fram till 2030. Målet är en hållbar kommun med 7500...