Onsdag 12 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Att sin lekamen löga — lönar föga utan tvål

Företaget "Malin i Ratan" tillverkar ekologiska tvålar för hand i den kulturhistoriska byn Ratan vid kusten, knappa milen söder om Bygdeå. Företagets affärsidé är att värna det genuina hantverket med svensk småskalig tillverkning och samtidigt skapa tvålar som är vänliga mot både dig och vår miljö.

RATAN · Published jul 26, 2020 at 06:15

Knappt har jag hunnit stiga ur bilen på parkeringen till ekobutiken på Ratan 1, innan den varma vågen av väldoft nästan slår mig till backen.

Nynnande på den gamla visan från 1956 närmar jag mig butiken, glad som en lärka över att äntligen ha funnit svaret på Povel Ramels fråga; det är här den är, den försvunna tvålen.

Jag har alltså farit till "Malin i Ratan", och visan jag talar om är förstås "Var är tvålen" av Povel Ramel, från filmen Ratataa.

Filmen hade premiär 1956, men riktigt så gammalt är inte företaget Malin i Ratan.

– Inte riktigt, säger företagets grundare och ägare Malin Lindmark med ett skratt, och berättar att miljöfrågor, naturen och naturvetenskapen alltid har legat henne varmt om hjärtat.

– Tidiga skolprojekt som till exempel ”bli ett batteribi” formade min vilja att lära mig mer om miljö och hållbarhet, skriver Malin på företagets webbplats, och berättar att hennes favoritämnen på gymnasiet var kemi och miljövård, och att hon sedan som en given fortsättning valde naturvetenskaplig utbildning på Umeå Universitet.

Under studietiden på universitetet i Umeå fick hon höra talas om tvåltillverkning, och blev introducerad till hantverket som ligger bakom.

Malins intresse och kunskaper i kemi fick henne att testa alla möjliga recept i labbet, med olika dofter och örter som hon samlat i naturen eller odlat själv. 

– Själva resan mot det vi ser här i dag började för 16 år sedan, berättar Malin, när vi startade hantverksboden "Hantverk i Ratan", där vi drev sommarbutiken vackert belägen på kajen, alldeles nära havet.

Där fick Malin nu möta sina kunder, och ta del av deras egna historier.

– Dessa möten och alla deras berättelser gav mig motivation att satsa än mer på mitt tvålmakande säger Malin.

Hur gör man en tvål?

– När vi skapar en kallrörd tvål börjar vi med att tänka ut receptet, säger Malin Lindmark, vilka oljor vi väljer styr hur bubblorna ska se ut och hur hård tvålen blir.

– Hur skall den dofta, fortsätter Malin, och om den skall skrubba, är också frågor vi ställer oss i det här stadiet av produktionen.

Därefter väljs de olika oljorna ut, och till skillnad från många andra tvåltillverkare använder man inte palmolja i tvålarna från Malin i Ratan.

– Med mitt miljöengagemang i bagaget valde jag tidigt att inte skapa tvål med palmolja, berättar Malin, trots att det är en mycket populär ingrediens i tvål och ger en hårdare slutprodukt.

– Men palmoljeindustrins påverkan på regnskogen drev mig att skapa ett bra sammanvägt tvålrecept med andra fasta fetter och oljor, fortsätter Malin, och alla tvålar vi nu tillverkar är helt utan både palmolja och djurfett.

Därefter mäts och vägs alla ingredienser och mixas med det som ger textur, färg och doft, för att till slut låta förtvålningen ske över natten.

– Vi skär sedan tvålarna för hand, avslutar Malin, och efter att de har torkat i några veckor förpackas de.

I den lilla ekobutiken i Ratan är det gott om kunder, och i år lockar även det utökade utbudet av lokalt mathantverk som honung, choklad och tunnbröd.

– Kunderna är noga med avståndet, berättar Linn Fält, en av de som sommarjobbar här.

– De som får vänta på sin tur, kan sätta sig på någon av bänkarna på verandan, eller besöka vår loppisbod.

Använder ni själva tvålen?

Alla tre besvarar självklart frågan med ett unisont ja!

– Jag tvättar till och med min pudel med Malins tvålar, säger Alma Kärnestad, han heter Zorro och hans päls blir jättemjuk.

"Om du så har gyllne borstar – om du så har silverkar.
Utan tvålen blir du blott och bart en badande barbar".

Resan mot det vi ser här i dag började för 16 år sedan, när vi startade hantverksboden "Hantverk i Ratan"

Detaljplan till domstol

ULLDALSVIKEN Ett beslut om detaljplan för ett område i Ulldalsviken överklagas till mark- och miljödomstolen. En person är kritisk mot delar i detaljplanen och vill se att...

Äntligen en publik aktivitet i Ljusvattnet

LJUSVATTNET Pimpeltävling och logdanser; allt har fått ställas in till följd av coronapandemin. Men byaloppisen kunde ändå genomföras tack vare smart planering och byns enorma...

Nya rutiner men arbetet flyter på i primärvården

Mellanbygden Coronakrisen har inneburit ett nytt läge för vården där många har undvikit att gå dit av rädsla för covid-19 och nya rutiner har behövt skapas. Men arbetet har...
Sport