Torsdag 14 november 2019

Västerbottens Mellanbygd

Blixtsnabbt schack på bibblan

Hjärnorna gick för högtryck under den blixtschackturnering som hölls på biblioteket i Robertsfors under kulturlovet. Tio minuters betänketid var det som deltagarna hade på sig.

ROBERTSFORS · Published nov 15, 2018 at 12:15

Åtminstone för den något sånär oinvigde förknippas nog schack med pannor i djupa veck och långa betänketider där spelarna hinner gå igenom många av sina hjärnvindlingar innan nästa smarta drag görs på det svartvita brädet.

Det finns också exempel genom historien på matcher som pågått i månader.

Men schack kan spelas i olika format och ett av de snabbare är den form av blixtschack som spelades i Robertsfors.

Totalt hanns det med åtta omgångar för de engagerade ungdomar som deltog i schakturneringen. En av dem var Ylva Lindberg som de första tre omgångarna inte haft någon större framgång.

– Remi en gång och förlorat två gånger, sade hon.

Ändå hade Ylva tidigare fått bra tips av en släkting som är med i en schackklubb.

– Jag lärde mig hur man gör schackmatt i fyra drag, säger Ylva Lindberg.

Varför har det inte fungerat?

– Jag har aldrig blivit vit. (Och fått börja).

Deltagarna hade totalt tio minuter var på sig att tänka under varje omgång. Deltagaren stoppar sin klocka när draget är genomfört.

Kanske blev tidsformatet väl pressande då stressen var påtaglig och dragen kanske inte alltid så genomtänkta. Klockan stoppades ibland bara efter ett fåtal sekunder.

Flera av omgångarna avslutades också med rejält mycket betänketid kvar.

En omgång kan vinnas genom schackmatt eller genom att motståndarens tid tar slut. Men ingen blev utslagen under turneringens gång då poängen lades ihop.

– Den som har flest poäng när det är slut vinner, sade Magnus Forsberg från den Umeåbaserade schackklubben Rockaden som ordnade turneringen i samarbete med Robertsfors bibliotek.

Den andra ledaren, Gustaf Forsberg, hade själv spelat schack i åtta år.

– Det är en sport där man inte behöver kunna springa eller vara så sportig. Mer en intellektuell tävling, säger han som förklaring till varför schack är så roligt.

Remi innebär att ett schackparti slutar oavgjort.

Jag lärde mig hur man gör schackmatt i fyra drag

Världens längsta schackmatch

Det längsta matchen i VM-schackets historia startade den 10 september 1984. Matchen mellan den regerande världsmästaren och fullkomliga dominanten Anatolij Karpov och den 21-årige utmanaren Garri Kasparov avslutades först 4,5 månad senare, den 27 januari 1985, då Karpov visat klara utmattningssymptom. Världsschackförbundets president Florencio Campomanes bröt helt enkelt matchen vid ställningen 5–3 i Karpovs favör efter protester från bägge spelarna som båda ville fortsätta. Då hade matchen spelats i 48 partier. Än idag diskuteras huruvida Kasparov skulle haft en reell chans att vinna matchen. Matchformatet med obegränsat antal partier och först till sex segrar övergavs i och med denna match. I returmatchen som spelades 1985 var Kasparov starkast och erövrade VM-titeln vid rekordunga 22 års ålder.

Finns på plats när det krisar

ROBERTSFORS KOMMUN En kris eller olycka har ofta fler berörda än bara de direkt inblandade. Vid behov kan därför kommunens krisgrupp, POSOM, gå in. Nu görs ett utvecklingsarbete...

Kassagirot med fullservice nu på plats i Lövånger

LÖVÅNGER Förra året gick Riksbanken ut och förutspådde ett kontantlöst samhälle till 2030-talet. Men fram tills dess används fortfarande kontanter, om än i allt mindre...

Sabuni synade skogsindustrin

TALLTRÄSK Vilken roll har gruv- och skogsindustrin i ett hållbart samhälle? Det var huvudfrågan när Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni under vecka 45 gjorde två nedslag med...

Smidig start för Robertsfors

ROBERTSFORS Futsalsäsongen har börjat stabilt för det högst rankade herrlaget Robertsfors FF. De är obesegrade efter tre matcher och trivs i division 1, även om det gärna fått...

Väckelsen i teaterform

ÅNÄSET Den religiösa väckelsen var en grundsten när demokratin fick fäste i de norrländska bygderna. Nyligen spelades en teaterpjäs på Roseniusgården i Ånäset, där några av de...