Fredag 17 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Bok om självmord ska fylla lucka

Debutboken I skuggan av ett geni började riva en barriär till något ännu djupare. Nu är författaren Anna Sundström Lindmark aktuell med boken Vi skulle segla runt jorden, en barnbok om självmord som hon gjort tillsammans med illustratören Elisabeth Widmark.

SIKEÅ · Published sep 29, 2018 at 09:15

Det var under ett event på Bokcafé Pilgatan i Umeå som Anna Sundström Lindmark fick idén till boken som släpptes häromveckan.

– Vi pratade om ämnet sorg. Svåra frågor för barn. Hur viktigt det är att kunna visa de svåra sidorna i litteratur för barn. Då slog det mig att det finns en typ av sorg som inte har skildrats för barn och det är ju det här med när en förälder tar livet av sig. Jag har erfarenhet av det och har levt med dilemmat att man inte får prata om det. Jag blev som arg också. Varför får inte den här berättelsen finnas? Jag har tänkt också, hur ska jag berätta för mina barn om deras morfar? säger Anna Sundström Lindmark.

Annas pappa tog livet av sig när hon var 19 år gammal. Men ämnet har under större delen av hennes liv varit svårt att ta upp.

– Jag tyckte att det var skamligt. Att det gjorde mig och oss till en sämre familj. Och att det gjorde min pappa till en sämre person om jag berättade hur han dog.

Men processen med att skriva boken I skuggan av ett geni, om Annas farfar Alvar Lindmark som grundade företaget Alimak, började riva hål i barriären.

Alvar Lindmark var ett geni men samtidigt troligen också bipolär.

Boken tog många år att skriva och innebar ett enormt arbete. Inte minst för att Anna fick jobba med sig själv.

– Egentligen är det en bok om min farfar men också ett jättestort steg att närma mig min pappa. Han och farfar var väldigt lika. Och hur det var för honom, att ha en sån pappa och hur det har bidragit till hans psykiska ohälsa.

Anna har helt ändrat uppfattning om psykisk sjukkdom.

– Nu tycker jag inte att det är skamligt, att det är nåt att skämmas för. Men då tyckte jag det. Att vara psykiskt sjuk var ett skällsord, det var inte att vara sjuk. Jag ville inte att pappa skulle förknippas med det.

Samtidigt har hon själv haft en mångfacetterad uppväxt och en bra relation till sin pappa.

– Det är så lätt att det blir stigmatiserat. Att man inte får plats med alla nyanser. Då pappa tog sitt liv så tror jag att vi alla kände att vi bar på det här mörkret. Vi ville inte fortsätta leva. Men det var en överenskommels vi hade. Att fortsätta leva. För man får inte ta sitt liv. Och då blev strategin att inte prata om det.

Anna Sundström Lindmark hade tidigare samarbetat med Elisabeth Widmark under en tid på inkubatorn Krenova. Och älskat hennes arbeten. Idén blev att göra en bok där Elisabeth Widmark illustrerade Annas texter.

Vi skulle segla runt jorden handlar om karaktären Agnes vars pappa tar sitt liv. Anna Sundström Lindmark var klar över att boken om självmord, till skillnad från boken om Alvar Lindmark, skulle vara fiktion och inte självbiografi. Boken blev fiktion. Men processen var det inte.

– Jag var ju klar med mycket på grund av I skuggan av ett geni. Men det fanns vissa saker kvar som jag behövde prata med mamma om. När kom polisen? Hur var begravningen? Hur gjorde vi när vi valde sten. Såna grejer som verkligen är med i boken.

Det finns också fler likheter i berättelsen jämfört med Annas liv. Agnes pappa tar på sig ett för stort projekt i form av en båt.

– För oss var det ju ett hus, säger Anna Sundström Lindmark.

Anna jobbar även med projektet Write Your Self. Ett traumaanpassat skrivande där skrivandet är den läkande processen.

– Det har jag verkligen stöd i när jag har skrivit den här boken. Att ha respekt för processen och att ha en metod som hjälper till att mjukt i sin egen takt gå dit där det bränner och gör ont. Det är då det verkligen läker.

Anna Sundström Lindmark medverkade på bokmässan i Göteborg i slutet på september och pratade från fyra olika scener.

– Det är nåt jag har längtat efter. Att få vara en del av det här pusslet som jobbar med suicidprevention. Det är den vanligaste dödsorsaken bland män mellan 20 och 49 år. Och då är det fint att få vara med och bidra med en liten del.

Jag blev som arg också. Varför får inte den här berättelsen finnas?

Anna Sundström Lindmark

Aktuell: Med boken Vi skulle segla runt jorden, en illustrerad bok om självmord skriven för barn.

Gör: Författare, föreläsare och engagerad i projektet Write Your Self.

Ålder: 43

Bor: Villa i Brännstan, Sikeå

Familj: Maken Peter och barnen Alvina, 13 och Herman, 10.

Intressen: Gå i skogen och lyssna på radiopsykologen, läsa. "Jag är en riktig kulturtant!"

På gång: Fortsatt samarbete med illustratören Elisabet Widmark.

Vill göra: Skriva en bok om KonMarie-metoden (rensa i röran) och hoarder (samlare).

Förebild: "Stina Wollter, visst är hon helt fantastisk! Och Sara Danius. Hon är väl cool!"

Brinner för: Suicidprevention

Om jag fick förändra en sak: "Uppfinna nåt som räddar jorden från klimatförstöring".

Ökad risk för svaga isar

MELLANBYGDEN Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på. – Särskilt på vattendragen är isförhållanden förrädiska i år. Jag...

Lever i hopp om en ljus framtid för gatlysena

Hökmark Kampen för att behålla gatlysena i byarna i Skellefteå kommun befinner sig i ett avvaktande läge just nu. Politikerna på ett möte om gatlysen som hölls för ett tag sedan...

Nu renoveras värdshuset

BURTRÄSK Värdshuset i Burträsk har ännu en gång fått nya ägare. Den 3 februari är det tänkt att det nya krögarparet Sara och Oscar skall slå upp portarna till ett delvis...

Superlokal bredbandsleverantör

GUMBODA Flera tjänsteleverantörer har nu börjat leverera internet i Robertsfors stadsnät. En av dem är riktigt lokal och finns i Gumboda.

Stor oro inför besparingar

ROBERTSFORS Funktionshindrade ser ut att drabbas hårt när sociala sektorn i Robertsfors ska spara pengar. I måndags träffades oroliga anhöriga och personal för att diskutera...