Tisdag 14 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

"Just nu är jag positiv att rökutvecklingen avtagit"

Överklinten · Published jun 23, 2020 at 17:45

Räddningstjänsten i Robertsfors har larmats till en villa i Liden utanför Överklinten. Det ryker i en vägg och brandkåren håller på att bryta upp väggen. Man tror att det beror på ett elfel.

Uppdaterad kl. 17.45

Larmet till kom klockan 15.39 efter att fastighetsägaren känt att det luktade rök. Räddningstjänsten åkte med enheter från Robertsfors, Sävar och Umeå. Även ambulans var på plats men åkte igen då inga personer skadades.

Branden tros ha börjat i en elkontakt och kan ha orsakats av blixten då åskan gick i området. Brnadmännen jobbade med att bryta upp och kapa i väggen för att komma åt branden.

– Vi har jobbat med att komma åt glödbranden som troligen är inne i väggen, sade Marcus Forsvall, insatsledare strax före klockan 17.00.

– Nu frilägger vi och lämpar ut material.

Rökutvecklingen var stundtals relativt kraftig men vid 17-tiden hade förloppet lugnat sig.

– Just nu är jag positiv att rökutvecklingen avtagit, säger Marcus Forsvall.

Hur stor var risken att det skulle blivit en allvarlig brand?

– Jag har inte sett öppna lågor själv men ingen rök utan eld. De här typen av bränder är ofta svåra att komma åt.

Räddningstjänsten skulle komma att avslutas under eftermiddagen och ansvaret lämnas över på fastighetsägaren och försäkringsbolaget. Men huset skulle fortsätta att bevakas.

Enligt Marcus Forsvall är det vanligt försäkringsbolaget då hyr in personal från rädnningstjänsten för att sköta bevakningen.

Sex kattungar som fanns på övervåningen räddades av fastighetsägaren själv.

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport