Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

Brandförsvar gör hembesök

Under vecka 47 och 48 gör brandförsvaret hembesök för att undersöka hur det ser ut med brandskyddet hemma hos invånare. Brandförsvaret besöker olika områden i Robertsfors, Holmsund, Hörnefors, Botsmark och Umeå.

ROBERTSFORS KOMMUN · Published dec 1, 2018 at 06:15

Brandmän från Umeåregionens brandförsvar knackar på i flerbostadshus på några orter under de här veckorna. Besöken sker kvällstid och för att det ska vara enkelt att känna igen brandförsvaret har de larmkläder på sig och parkerar brandbilen utanför.

Det är inget krav att öppna när de ringer på.

– Vi går in och kikar om de har brandvarnare och om den fungerar, säger Lasse Karlsson vid Umeå brandsförsvar.

Brandmännen har också med sig informationsmaterial och svarar gärna på frågor om brandskydd i hemmet.

Såna här hembesök görs några veckor varje år för att öka medvetenheten om brandskydd i hemmet. Medvetenheten har också höjts enligt Lasse Karlsson.

– När vi började med det här var det många som inte hade brandvarnare, men nu är det bättre. Sen är det många som är intresserade av brandskydd och har exempelvis brandfilt, säger han.

Brandvarnare bör finnas utanför sovrum, i hallen och i tvättsugan.

– Men man ska helst inte ha nån i köket. Då tjuter det om man steker nåt.

Som enskild går det att göra mycket för att förebygga bränder och skydda sig själv och sina grannar. En brandvarnare gör att branden upptäckts tidigt. Med släckutrustning kan du dessutom göra en viktig insats.

Foto: PIXABAY

När vi började med det här var det många som inte hade brandvarnare, men nu är det bättre.

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...