Måndag 25 mars 2019

Västerbottens Mellanbygd

Civilministern på besök

Civilminister Ardalan Shekarabi besökte Robertsfors i förra veckan. Och fick med sig mycket från besöket.
– Jag är imponerad och inspirerad och ska ta med mig en hel del intryck hem till regeringskansliet, sade han.

ROBERTSFORS · Published mar 14, 2019 at 07:15

Ardalan Shekarabi besökte bland annat komunens arbetsmarknadsprojekt Bruksam, Arbetsförmedlingen, biblioteket och ett av de språkcaféer som hålls för nyanlända.

Under eftermiddagen besökte han äldreboendet Edfastgården och slog sig utan att tveka ner och deltog i ett bingoparti tillsammans med de äldre.

Civilministern var skämtsam efteråt.

– Jag är ju ansvarig för spelpolitiken så det var ju noga att se om de spelade med pengar, säger han.

Under en träff med anställda på Edfastgården ställde Ardalan Shekarabi mycket frågor om arbetssituationen och de utmaningar som finns. Svårigheten att rekrytera personal var en av frågeställningarna.

– Vi måste få status i yrket och få dem att söka. Bra arbetsvillkor och inte dra ner på personaltätheten, sade boendechefen Viktoria Ahlberg.

– Vi ska se till att göra vad vi kan från regeringens sida för att ge kommunerna mer resurser, sade Ardalan Shekarabi och lyfte fram de 20 miljarder kronor som ska läggas på kommunala insatser under mandatperioden.

– Sen jobbar vi också med att förstärka den kommunala utjämningen och vill kompensera glesbygden, framförallt de med en äldre åldersstruktur.

Robertsfors ligger i topp i landet när det gäller väl fungerande äldreomsorg och civilministern fick veta en del om hur kommunen jobbar. Bland annat att man erbjuder alla som vill gå upp till heltid att få göra det.

Dialog och lyhördhet är framgångsfaktorer, enligt Ardalan Shekarabi.

– Jag har besökt många kommuner, säkert 30-40 stycken. De arbetsplatser som lägger energi på det här, bland annat närhet till chefen, det är de som lyckas med det här.

Han pekade också i en mening på vikten av ett väl fungerande äldreboende, för alla.

– Vi hamnar här, förhoppningsvis, allihop en dag.

Samarbetet mellan olika instanser som finns mellan kommun, föreningsliv och näringsliv var något som civilministern återkom till.

– Jag är väldigt imponerad över de här samarbetena man har i kommunen. Här löser man problemen tillsammans. Vi skulle behöva lite mer av den här Robertsforsandan i hela Sverige, sade han.

Dagen avslutades med ett välbesökt öppet möte på PRO-lokalen där Ardalan Shekarabi fokuserade på ideologi. Han satte dagens nationalistiska strömningar i ett historiskt perspektiv och pekade på är 1917 då regeringen Eden i ett samarbete mellan Socialdemokrater och Liberaler gick sin egen väg mot demokrati och sammanhållning i ett ett Europa präglat av hårda vindar.

Nu präglas Europa återigen mer och mer av av högerextrema krafter.

– Men vi bor i Sverige. Och vi ska gå mot strömmen. Som vi har gjort tidigare, sade Ardalan Shekarabi.

Vi skulle behöva lite mer av Robertsfors-andan i hela Sverige

Medborgarförslag för att mota klimathotet

ROBERTSFORS Förra fredagen höll gruppen Klimat Robertsfors en manifestation utanför kommunhuset då man lämnade ett medborgarförslag på åtgärder för Robertsfors kommun....

Tommy Nilsson sjunger ut

BURTRÄSK Tommy Nilsson, som gör ett stopp i turnén ”Allt som jag känner” och tillsammans med Burträskkören bjuder in till konsert i Burträsk kyrka på fredag kväll.

Krav på åtgärder i arbetsmiljön

ÅNÄSET/BYGDEÅ Arbetsmiljöverket har granskat ett par företag i mellanbygdsområdet och funnit brister som de kräver ska åtgärdas. Rofab i Ånäset och Köksmontören i Bygdeå är de...