Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

De prisades på Robertsforsgalan

Robertsfors · Published maj 3, 2019 at 18:00

I dag fredag pågår samhällsgalan i Robertsfors och här kan du följa den direkt.

Årets vinnare

Målinriktat kulturstipendium

Vinnare: Viktor Johansson

Motivering: Årets Målinriktade kulturstipendium går till Viktor Johansson från Dalkarlså. Just nu står han i slutfasen av ett mycket spännande filmprojekt. Inuti diamanten är en långfilm om sökande ungdomar i skuggan av diamantfabriken. I projektet har han engagerat och gett röst åt flera av bygdens hjältar, flyktingar och fabriksarbetare.

 

Ungdomsledarestipendium

Vinnare:

Jim-Allan Sörvik

Fotbollstränare sedan många år för Robertsfors IK och idag för Robertsfors IK Dam Juniorer. En väldigt engagerande person som brinner för spelarna och lagets utveckling. En person som sätter laget före jaget.

Evelina Lindgren

Målvakt i IFK Åkullsjöns framgångsrika futsallag som blev trea i Sverige. En mycket engagerade ledare för barnen i Åkullsjön. Skidtränare och fotbollsledare där i princip 100 % av barnen deltar. En positiv och glänsande förebild som ledare.

Magnus Lindberg

En legend inom handbollen som spelare men idag är han också ledare i både Sikeå SK och Robertsfors IK. Han är kunnig inom idrott och har ett ledarskap som speglar visionen om att alla ska med. Väl värd priset!

 

Ungdomsstipendium

Vinnare:

Felicia Bygdemark, Sikeå SK

Sikeå SK produkten deltog i november månad i Sverigecupen där hon representerade Västerbottens distriktslag. Bland spelare från hela Sverige blev hon uttagen till turneringens All Star Team och utsedd till MVP (turneringens mest värdefulla spelare). Efter turneringen blev Felicia uttagen till ett landslagsläger för Flickor födda 2003. Hon kvalificerade sig även till uttagningen till Sveriges enda Riksgymnasium för handboll. Förutom sina goda handbollsfärdigheter anser hennes ledare att Felicia alltid uppvisat fair play på planen, varit en god lagkamrat vid sidan om och visat stor glädje till sin sport. Felicia börjar till hösten NIU i Katrinelund där hon lyckades knipa en av åtta tillgängliga platser.

Emanuel Löfgren, Nysätra Pistolklubb

Emanuel började skjuta luftpistol för två år sedan. Redan året därpå blev han tvåa i både Svenska Ungdomsmästerskapen, och i Svenska Ungdomscupen.

För två veckor sedan, blev han 2:a i Svenska Ungdomsmästerskapen och 1:a i finalen i Svenska Ungdomscupen. I en tekniskt svår sport har han har uppnått fantastiska resultat på kort tid och genom sin trevliga framtoning är han en mycket fin representant för föreningen.

 

Mellanbygdens pris

Vinnare: Stefan Bygdeson, 7-mila

Årets pristagare är en ideell kraft som lägger ner oerhört många timmar på arrangemanget och loppet som i mer än 50 år satt Robertsfors på kartan.

Årets pristagare nöjer sig inte bara med att vara en förvaltare av det hela utan ser hela tiden möjligheter till utveckling av såväl huvudloppet som andra tävlingar och kringarrangemang. Årets pristagare är tävlingsledaren och navet kring 7-milaverksamheten:

 

Lions utmärkelse

Vinnare: Sofia Lindberg

En av kommunens mest framstående idrottare, som denna vinter bland annat mäktade med riktigt fina resultat under längdskidåkningens SM-tävlingar i Skellefteå. Detta i form av en 10:e plats i 10km klassiskt och en 11:e plats i 15km masstart. Säsongen toppades sedan av med en seger i det klassiska sju-mila loppet och två andraplatser i Luspen- och Lappmarksloppet.

 

Hederskulturstipendium

Vinnare: Jörgen Holmström och Ulla Holmström

Motivering: Paret som får årets hederskultur-pris använder träet, svarven, kniven, tråden, färgen och formen för att leka med traditionen, locka tanken och väva oss samman. De är kreatörer, möjliggörare, som genom sin långa kulturgärning och sitt slöjdande bjuder hela världen till kommunen och sitt älskade Ekorrbo.

 

Årets Brukspatron

Vinnare: Tomas Holmström VD

Coorstech har 45 anställda i Robertsfors och ca 250 anställda ibland annat USA och Mexico. Företaget startade från ASEAs högtryckslabratorium där teknik för slutförvaring av kärnbränsle togs fram. Idag är Coorstech ett hightech-företag och tar fram lager till bland annat Boeing och Westinghouse.

 

Årets eldsjäl

Vinnare: Bernt Lundström

Bernt Lundström kan sägas vara Mr. Ånäset. Han har jobbat för att skapa möjligheter till både ett rikt föreningsliv och ett stort fritidsutbud för barn och unga. Under hans ledning har fotbollsplanen anlagts, ishockeybanan förbättrats, Ostkusthallen och klubbstugan byggts. Han är också aktiv i bingosektionen, har ideellt ansvar för tingshuset, anläggande av boulebanan, pensionärsaktiviteten ”Ånäset Runt” m.m. Han är på alla sätt en tillgång för hela bygden!

 

Årets förening

Vinnare: Musiksällskapet

En jubilerande 50-åring som fått tusentals att roas och besöka Robertsfors! Robertsfors musiksällskap har plockat upp många talanger från musikskolan som här har hittat sitt sammanhang. Föreningen har fått personer att känna samhörighet och stanna i kommunen.

Musiksällskapet har medlemmar som pendlar långa sträckor och har till och med bidragit till inflytt till i kommunen. I musiksällskapet jobbar unga och gamla sida vid sida i ett konstnärligt och kreativt samarbet. Ett unikt arbetssätt har jobbats fram där alla är med i någon arbetsgrupp vilket gör arbetet stabilt och hållbart.

Foto: ROBERTSFORS KOMMUN

Samhällsgalan sänds i samarbete med Robertsfors kommun.

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

7-Mila vill bli dubbelt så stora

7-MILA Årets upplaga av 7-Mila genomfördes i ett väder som var en smärre katastrof med hård blåst och hällregn. Trots det deltog 600 åkare. Nu satsar långloppet på att växa...

Skolor föreslås läggas ned

ROBERTSFORS KOMMUN Skolstrukturen i Robertsfors kommun utreds. En första delrapport innehåller bland annat förslag på en nedläggning av grundskolorna i Åkullsjön och Djäkneboda.