Onsdag 3 juni 2020

Västerbottens Mellanbygd

Riksdagsledamoten Helena Lindahl, (C), har engagerat sih hårt i väghållningen på enskilda vägar. Förra vintern träffade hon Stefan Sundbom, orfdförande i vägförenimgen i Kålaboda. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

”Det är så jävla dumt”

Strulet med vinterväghållningen fortsätter även denna vinter. Plogbilar kommer att få åka långa sträckor med plogen uppe. Roger Edlund i Klankliden är rejält upprörd.

KLANKLIDEN ˇ Published nov 18, 2019 at 07:15

Det är Trafikverkets skärpta krav på att hålla tider som gör att Svevias förare inte längre törs ploga enskilda vägar när de ändå är i närheten. Även denna vinter måste därför vägföreningarna ordna plogning på egen hand. Då plogbilen ska köra från annan ort blir det en transportsträcka.

– En mil med grejerna lyfta för att ploga två kilometer. Och sen en mil tillbaka. Istället för när det går plogbilar med plogen på och har gjort i alla år. Det är så jävla dumt att det går inte att prata om. Det är idiotiskt, säger Roger Edlund, ordförande i Klanklidens vägförening.

– Det har inte kommmit nån klokskap från Trafikverket. Man ska ju på nåt sätt driva det här själv. Det är inte lätt för oss som bor på landsbygden, säger han.

Stefan Sundbom i Kålaboda där en enskild väg till Vebomark behöver plogas är bekymrad. Även här måste plogbilen köra från annan ort vilket innebär en fördyring för vägföreningen.

Men vägen behöver plogas då det annars blir en omväg på en mil.

Det bidrag man får för att sköta den enskilda vägen kommer däremot inte att räcka. Nu får vägföreningens medlemmar betala.

– Det blir till att göra en utdebitering. Då bidraget inte räcker till måste vi göra det, säger Stefan Sundbom.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Tyvärr blir det som en oro. Hur ska vi klara det här året? Och hur blir det i framtiden?

Polisen bygger ut

ROBERTSFORS Polisen i Robertsfors bygger ut sitt garage. Orsaken handlar inte alls om att antalet bovar ökat utan om att Region Nords dykgrupp behöver mer utrymme.

Mellanbygdskommuner klättrar i miljöranking

MELLANBYGDEN Både Skellefteå och Robertsfors kommun klättrar i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete. Skellefteå ligger högt i rankingen bland...

Kritisk mot kulturmiljöregler

Robertsfors Anders Persson nekades att lägga tegelimiterat plåttak på sin villa och fick även nej på sin överklagan. Han gav upp kampen till slut och har nu lagt ett tegeltak....