Torsdag 25 april 2019

Västerbottens Mellanbygd

"De har inte gett oss någonting av vikt", säger Vänsterpartiets Paavo Ruokojärvi. Foto: ARKIV

Djup spricka i samarbetet mellan V och S i Robertsfors

Samarbetet mellan Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Robertsfors har spruckit. Vänstern har helt enkelt inte fått det de tyckt sig varit lovade.
– Handskaket är ogiltigt, säger Vänsterpartiets ordförande, Paavo Ruokojärvi.

ROBERTSFORS · Published nov 19, 2018 at 06:15

Socialdemokraterna förlorade sin egna majoritet i kommunfullmäktige i valet. Dramatiken såg däremot inte ut att bli så stor då partiet kom överens med Vänsterpartiet om ett samarbete. Något som förevarit även under tidigare år.

Men nu har alltså samarbetet spruckit.

Kravet från Vänsterpartiet var en ordinarie plats i kommunstyrelsen och även ordinare platser i barn- och utbildningsutskottet samt socialutskottet vilket också Paavo Ruokojärvi tyckte sig blivit lovad. Men så blev det inte. Vänsterpartiet har nu bara en ersättarplats i kommunstyrelsen.

– De har inte gett oss någonting av vikt, säger Paavo Ruokojärvi.

Det här speglar inte det parlamentariska läget enligt Paavo Ruokojärvi då Vänsterpartiet efter valet har en ordinarie plats i kommunfullmäktige.

– Om kommunstyrelsen ska spegla valresultatet ska det vara samma sak i ks som i kommunfullmäktige, säger han.

Ersättarplatser i kommunstyrelsen och utskotten ger full insyn där ersättarna även har rätt att yttra sig på mötena. Någon beslutsrätt har ersättarna däremot inte. Paavo Ruokojärvi ger däremot inte mycket för en ersättarplats.

– Vi har inga problem med att sitta och titta på. Det kan vi göra alldeles oavsett, säger han.

Det är första gången Paavo Ruokojärvi ställer upp som kandidat i valet och han återkommer flera gånger till att han är ny och okunnig.

– Jag var ju ny och litade på vad de säger. Man är ju godtrogen. Det är ju bara så, säger han.

Vad händer nu?

– Nu måste de ju söka samarbete över blockgränserna.

Så samarbetet gäller inte längre?

– Handskaket är ogiltigt för det första erbjudandet gavs under felaktiga premisser.

Paavo Ruokojärvi anser också att S hade kunnat ge Vänsterpartiet mer än det de idag fått.

– Det kom fram i samtalen med S att de kan ge oss vad de vill. Frågan är vad de vill ge oss.

Kommunalrådet Patrik Nilsson, (S), har en annan uppfattning än Paavo Ruokojärvi vad man kom överens om på de möten som hållits.

– Vi hade ju en diskussion där vi var överens. Sen att han kommer sen och har en annan uppfattning det får stå för honom. Det var det här vi kom överens om och skakade hand på, säger Patrik Nilsson.

Vad kommer ni att göra nu?

– Det här är ingen stor fråga för oss. Vi kommer att fortsätta bjuda in vänstern och de kan vara med och påverka politiken. Grunden är ju tycker jag att man får med sig breda överenskommelser alltifrån kommunstyrelsen till fullmäktige. Att man når en så bred politisk överenskommelse som möjligt där man under vägen kommer att stöta och blöta olika frågor. Paavo och Vänsterpartiet är ju välkomna att vara en del i det.

Paavo Ruokojärvis partikolllega i Vänsterpartiet, Gunnar Parment, ser inte samma dramatik som Paavo i det som hänt.

– Det är väl ingen jättesak i sig om man står med i styret eller inte, säger Gunnar Parment.

– Det är bara att man får komma överens i sakfrågorna var och en i stället. I de flesta frågor tycker vi nog också lika eller har i alla fall gjort det tidigare. Sen finns det ju skillnader. Men som jag ser det så lär det inte bli så jättestor skillnad. Det blir fortsatt vänsterstyre ändå. Även om det inte blir som vi hoppats.

Nu måste de ju söka samarbete över blockgränserna

4,71

procent av rösterna fick Vänsterpartiet i Robertsfors kommun

Inget ökat intresse för Lövångers föreningar

LÖVÅNGER Lövångers föreningsliv befinner sig i en kris, men trots att man signalerat om behov av hjälp, så har man inte kunnat se något ökat intresse bland folk av att delta i...

21 kommuner protesterar mot finsk kärnkraft

BURTRÄSK Varför och hur skall vi kunna stoppa kärnkraftsbygget vid Hanhikivi i Finland. Det var frågan som diskuterades när Elisabeth Holmström från nätverket ”Kärnkraftsfritt...

Verkar för fredsprojekt

ROBERTSFORS Under många år i barndomen levde hon sitt liv på flykt. Nu verkar riksdagsledamoten Abir Al-Salani, Centerns andranamn till EU-valet, för EU som fredsbygge. I förra...