Onsdag 12 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Elin paddlade 60 mil i kajak

I torsdags förra veckan nådde Elin Sundin sitt slutmål. Efter 60 mils paddlande i kajak kom hon äntligen fram till familjens sommarstuga i Gumboda. Pappa Rolf Sundin kom för att möta upp Elin i båt eftersom det var rejält höga vågor sista biten.

GUMBODAHAMN · Published jul 9, 2020 at 11:15

Starten ägde rum den första söndagen i juni. Ånäsetbördiga Elin säger att hon kom i ”mål” dag 19 eller dag 20.

– Jag startade norr om Gävlebukten. Så bilvägen är det 53 mil, jag har inte mätt upp det exakt men jag tror det hamnar på 58-60 mil någonting.

Elin hade en dröm om att bli mött av mamma och pappa vid ankomsten.

– Ja det hade jag. Jag har varit sugen på att göra någon längre kajaktur, jag har paddlat mer och mer de sista somrarna. Då har jag kört på helger.

– Men förra sommaren sökte jag in till en utbildning som heter Adventure academy. Utbildningen bygger på att man ska förbereda sig på sitt eget äventyr. Då måste man ange vad det är man vill genomföra. Då skrev jag att jag ska genomföra Stockholm till Haparanda på två veckor. När jag kom in på utbildningen och behövde sätta planerna i verket och då insåg jag att genomföra Stockholm till Haparanda var helt omöjligt.

Då började hon forma en realistisk plan.

– Då tänkte jag att det vore jättekul att paddla hem. Det har varit super att ha den här utbildningen. Den har varit allmänt inriktad och alla som gått den har haft olika planer på vad de ska göra i sommar, cykla långt, vandra långt och bestiga olika toppar. Det har varit skönt att ha haft ett forum för att utveckla sig, för det är ändå vissa risker att göra det själv.

Har du varit med om någon incident?

– Jag har aldrig vält. Även om jag övat självräddning själv när det har varit lugnt, så är det inte så svårt när man har rätt teknik. Men att ta sig upp när det är mycket vågor är extremt svårt, då får man nästan larma. Det som är farligt är att falla i när det är kallt i vattnet eller att man slås mot klippor om det är stora vågor med mycket kraft. Några gånger har jag känt mig rädd och tänkt ”oj nu kanske jag inte borde vara här ute”, bland annat på midsommarafton.

Det närmaste en incident hon var under hela resan var dock just före hon kom fram till Gumbodahamn.

– Cirka 100 meter innan var jag nog det närmaste jag kommit till att välta, för det var en våg som kom bakifrån som bara drog iväg mig 30-40 meter åt sidan och jag kunde inte stoppa den. Det här hade jag aldrig gett mig ut i om inte pappa kom och mötte mig och det inte bara var några kilometer kvar.

Hon nådde målet, familjens stuga i Gumbodahamn tre dagar innan den planerade ankomstdagen.

– Det var bra, för i måndags kom barnen och då kan jag inte vara ute och paddla längre. Nu ska vi vara här i tre veckor.

Hur var känslan när du kom fram?

– Otrolig, jag har haft en euforisk känsla de senaste dagarna när jag insett att jag kommer att hinna. Jag har varit jätteglad.

Från början var tanken att hon skulle starta i Stockholm.

– Jag bor i Stockholm så först hade jag tänkt paddla från Stockholm, men sen så insåg jag att jag hade tre veckor på mig och ville minska risken att jag skulle dra på mig en skada som skulle göra att jag inte kunde fullfölja. Då hade det blivit lite för långa distanser för mig per dag, i snitt cirka 3,5 mil om dagen. Det var ganska mycket för mig, så därför startade jag i Gävle.

Hur har de olika stoppen sett ut, när du avverkat en dagssträcka?

– Hälften av ställena jag har varit på har bara varit vid klippor i olika hamnar. Hälften har varit att jag försökt tagit mig till gästhamnar där det finns lite el, vatten och mat. Jag har tältat hela tiden, men jag behöver el helst varannan dag, ladda alla mobiler. powerbanks och fylla på vatten. Sedan har jag haft mat för kanske fem dagar med mig i stöten, och det har jag behövt fylla på.

Cirka 100 meter innan var jag nog det närmaste jag kommit till att välta

Detaljplan till domstol

ULLDALSVIKEN Ett beslut om detaljplan för ett område i Ulldalsviken överklagas till mark- och miljödomstolen. En person är kritisk mot delar i detaljplanen och vill se att...

Äntligen en publik aktivitet i Ljusvattnet

LJUSVATTNET Pimpeltävling och logdanser; allt har fått ställas in till följd av coronapandemin. Men byaloppisen kunde ändå genomföras tack vare smart planering och byns enorma...

Nya rutiner men arbetet flyter på i primärvården

Mellanbygden Coronakrisen har inneburit ett nytt läge för vården där många har undvikit att gå dit av rädsla för covid-19 och nya rutiner har behövt skapas. Men arbetet har...
Sport