Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

BILDSPEL: En dag av rörelse och prova på

Möjligheten att prova nya idrotter och aktiviteter stod på schemat för de yngre skolbarnen en dag förra veckan.
– Vi vill inspirera barnen att hålla igång också de andra 364 dagarna om året, säger Henrik Vilhelmsson vid Västerbottens idrottsförbund.

Robertsfors · Published okt 10, 2018 at 07:15

Det är cirka 200 barn i årskurserna ett till tre från skolor i Robertsfors kommun som intar Bruksudden med entusiasm, glädje och mycket spring i benen.

Här i det gröna får skolbarnen testa nya idrotter och aktiviteter, som brottning, basket, parkour, casting, discgolf och parasporten rullstolsinnebandy.

Aktivitetsdagen ingår i Change the game, ett nytt projekt som syftar till att inspirera barn och unga att bli mer rörelserika, både i skolan och på fritiden.

Målet är också att ge tips till lärare och andra vuxna hur de kan hjälpa barnen att röra på sig för att på sikt få ett aktivt och hälsosamt liv.

– Vi vet att barn måste röra sig mer, och det här är ett enkelt sätt att inspirera dem till det. Vi vill att de håller igång också de andra 364 dagarna om året, säger Henrik Vilhelmsson.

Han konstaterar att idag är det mycket som konkurrerar om barns uppmärksamhet och intresse, inte minst datorer och olika spel.

– Då är det viktigt att man följer vad barn är intresserad av att göra, och inte fortsätter i gamla spår.

Nyfikenheten bland barnen inför aktiviteterna på Brukdsudden är det inget fel på när Mellanbygden träffar lärare och elever.

Natalie Westerberg, 8 år på Nybyskolan, har testat flera nya aktiviteter.

– Jag har provat parkour och rullstolsinnebandy. Roligast var kickbike.

Jenny Vallgren, barnens lärare, är också glad.

– Fantastiskt trevligt. Här får barnen en chans att prova något de inte provat på förut. Och vissa saker kan vi lärare ta med oss till idrottslektionerna och Elevens val.

Mitt i området ligger Rörelseriket, en bana där barnen testar balans, koordination och andra färdigheter. På en upplåsbara airtrack studsas och hoppas det flitigt.

– Om man är rörelserik som barn är det större chans att man är aktiv hela livet, säger Robert Lindberg från Västerbottens idrottsförbund som ordnar dagen tillsammans med kommunen och Sisu idrottsutbildarna.

Flera av skolbarnen testar också rullstolsinnebandy, som visas av Ari Perkiömäki, instruktör inom handikappidrotten i länet.

– Parasport är som vilken sport som helst, och det är viktigt att den får synas.

Aktivitetsdagen är sista stoppet på Change the game-turnén som besökt sju kommuner i länet under sensommaren, och aktiverat drygt 2 000 barn och unga.

200

skolbarn testade nya aktiviteter.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...