Tisdag 7 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Mikael Bäckman ger (heller) inte upp. Trots ännu en brand fortsätter produktionen på pelletsfabriken i Överklinten. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Fabriken som har nio (?) liv

I över 70 år har det funnits en fabrik i Överklinten ägd av samma familj. Trots ännu en förödande brand har nuvarande ägaren Mikael Bäckman inga andra planer än att verksamheten ska fortsätta i pelletsfabriken.

ÖVERKLINTEN · Published jun 26, 2020 at 11:15

Det var den 22 april som pelletsfabriken i Överklinten än en gång råkade ut för en våldsam brand. Metallbitar som följt med spånråvaran orsakade gnistbildningar i en kvarn som sedan spred sig.

Ett förråd på cirka 1200 kvadratmeter förstördes helt liksom taket över maskinhallen. Men maskinerna klarade sig hyfsat intakta.

Redan samma dag var Mikael Bäckman inställd på att verksamheten skulle fortsätta. Efter ett stillestånd på tre veckor var verksamheten igång. Men kostnaden för branden är i mångmiljonklassen.

– En kvalificerad gissning är 3,5 miljoner, säger Mikael Bäckman.

Elkablar och belysning har måst bytas ut och ett nytt tak över maskinhallen håller på att läggas.

Kostnaden för att återställa fabriken ligger helt på företaget och Mikael Bäckman själv.

– Jag har ingen försäkring. Branschen är hyfsat bannlyst av försäkringsbolagen.

Trots en rejäl ekonomisk smäll ska alltså verksamheten fortsätta. Lån från Almi och banken ska rädda likviditeten och möjliggöra att råvaran kan fortsätta köpas in.

– Så det är klart att man skrivit på en massa papper som känns hyfsat riskfyllda. Men vi har inget annat i tankarna än att fortsätta med vår verksamhet även om det som hände var en rejäl snyting, säger han och fortsätter:

– Men det kommer inte att bli guld och gröna skogar de kommande 1-2 åren. Om allt fortsätter som det varit de senaste åren ska vi nog klara oss. Men blir det en jättemild vinter eller nedgång i sågverksindustrin så att vi inte får tag på råvara då blir det tufft. Vi tål inte nån mer snyting de närmaste åren men det här tror jag vi reder ut.

Föregångaren till pelletsfabriken, ett tegelbruk, startades redan på 1940-talet av Mikael Bäckmans morfar. Den fabriken drevs sedan av Mikaels pappa Martin.

1992 totalförstördes tegelbruket i en förödande brand. Då byggde Martin och Mikael en pelletsfabrik. Som totalförstördes för tio år sen. Men byggdes upp igen.

Ligger det i generna att det bara ska finnas en fabrik i Överklinten?

– Det är klart att det är nedärvt litegrann. En annan stor anledning är att det är nio arbetstilfällen inklusive min egen. Jag fyller 52 år och kan inte riktigt gå i pension än, säger Mikael Bäckman.

Ni känns lite som katten. Hur många liv har ni?

– Vi har ju många. Men det blir mer och mer compact living. Nu rök det förråd på en 1200-1300 kvadratmeter så det blir trängre och trängre. Men marknaden ser också annorlunda ut. Vi behöver inte lika stora lager längre.

Lagret som förstördes kommer inte att byggas upp.

Det nya tak som byggs över maskinhallen görs också på ett helt annat sätt än tidigare.

– Det ligger plåt mellan limträbalkarna. Ur brandsäkerhetssynpunkt, säger Mikael Bäckman

Vi tål inte nån mer snyting de närmaste åren men det här tror jag vi reder ut.

Bra fart hos Martinsons trots coronakrisen

BYGDSILJUM Martinsons i Bygdsiljum söker ny huvudägare, men än så länge har det inte hänt så mycket säger Lars Martinson, koncernchef. Däremot ser orderboken väldigt bra ut trots...

Robertsforsbornas skit ska lösas

ROBERTSFORS KOMMUN Det kommunala avloppsnätet kommer att kräva stora investeringar de närmaste åren. Vissa åtgärder är också mer brådskande då vite annars risker att dömas ut.

För hög fart även i Ånäset

ÅNÄSET Även i Ånäset och Flarken är hastigheten alldeles för hög många gånger. Vägen förbi skolan i Ånäset är ett exempel. Erland Robertsson bor i Ånäset och jobbar i Flarken....
Sport