Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Flott lösning på brohaveri i Hakatjärn

En raserad bro har ställt till det i Hakatjärn och medfört en lång omväg för att ta sig runt sjön. En flotte blev den eleganta lösningen.

ESTERSMARK · Published okt 3, 2018 at 07:15

Inplanteringsvattnet Hakatjärn besöks varje år av mängder med fiskare. Sjön är inte speciellt stor men sticker på ena sidan iväg i en tarm av sjön i en långsträckt vik. Tidigare fanns en bro för att ta sig över viken och slippa den besvärliga vägen runt. Men för tre år sedan rasade bron. Att bygga en ny hade blivit för dyrt.

Men nu finns en lösning på plats.

– Vi hade en idé att lägga hit en båt men så fort det regnar så blir ju den full i vatten, säger Göran Bäckström som visar lösningen med flotten.

– Det här är ganska enkelt. Det går ju lätt, säger han och drar sig med lätthet ut på vattnet.

Flotten som legat i ett par månader har redan blivit populär. Och då inte bara bland sportfiskarna. En barnfamilj som stannat till vid sjön hade en son som blev väldigt förtjust i flotten. Pappan ville gå på andra sidan och fiska och då passade sonen på.

– Han sa att då låter vi pappa fiska på andra sidan så kan mamma följa med mig så får jag åka, berättar Göran Bäckström.

Själva flotten kommer att få ligga kvar i vattnet över vintern men repen ska tas bort.

– Så det inte är nån skoterförare som kör ihjäl sig, säger Göran Bäckström.

Alla nyttjar däremot inte flotten. Besökarna Lasse och Monica Holm nöjde sig med att sitta i solen på handikappbryggan. Men de fick fisk där ockå.

Vi hade en idé att lägga hit en båt

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.