Lördag 11 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Förhoppningsvis ett kulturfyllt år

Som en kulturvecka – fast under ett helt år. Planeringen är i full gång för Robertsfors som Årets kulturkommun. Trots osäkerheten.
– Vi planerar för att vi har ett öppet samhälle igen, säger Åsa Lundström, projektledare.

Robertsfors kommun · Published maj 29, 2020 at 07:15

Robertsfors utsågs efter ansökan till Årets kulturkommunen 2020/2021. Motiveringen från Västerbottens museum, Norrlandsoperan, Västerbottensteatern samt Region Västerbotten lyder: ”För ett aktivt och mångårigt kulturstöd som möjliggjort ett rikt kulturellt föreningsliv, ett stort musik- och teaterutbud och en välbesökt årlig kulturvecka.”

Tanken är att kulturen ska lyftas fram under kulturåret som startar i september.

– Vi hamnar i ett svårt läge för vi vet inte hur hösten ser ut. Men vi planerar som att det är som vanligt, säger Åsa Lundström.

Invigningen är tänkt att ske den 12 september i samband med den ekologiska höstmarknaden utanför Centrumhuset. Året ska involvera hela kommunen.

– Vi hoppas kunna genomsyra alla kommunens orter och åldrar så att man får ta del av de kulturaktiviteter som finns att erbjuda.

Under året ska fotografen Sune Jonssons utställning om Robertsfors visas upp. Den har stått på vinden på Bruksmuseet och håller på att restaureras av Västerbottens Museum.

– Den har åkt världen runt och aldrig visats här, säger Åsa Lundström.

Blickpunkten i Robertsfors kommer också att ha en utställning om och med föremål från den så kallade Robertsforsgruppen. En grupp kontshantverkare inom glas, trä och metall som Erik ”Jonscha” Johansson fick till samhället.

Åtta ungdomar ska också få chansen att delta i projektet Kulturlots och erbjudas möjlighet att ta del av kulturen nära men även i regionen.

– Det kan vara en möjlighet för ungdomar som kanske inte är så introducerade i kultur hemifrån att få se en opera till exempel.

Flera större aktörer som exempelvis Norrlandsoperan, Västerbottens museum och Västerbottensteatern har också aktiviteter att erbjuda. Men planeringen är ännu bara i början.

– Vi vet när vi börjar och vi har ett ungefärligt datum för ett slut. Det ska sluta med en kulturdebatt också mellan lokala politiker, kulturföreningar och de ungdomar som är med i Kulturlots. Kanske från de kreativa näringarna också så att man får ett avstamp, var är vi och vad vill vi. Vi vill gärna se oss som en kulturkommun, säger Åsa Lundström och tillägger:

– Det här blir ett fantastiskt år tänker jag!

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Skrotbilar stort problem

ROBERTSFORS KOMMUN Mer än 140 skrotbilar finns på tomter där Robertsfors kommun vill ha bort större delen av bilarna. Och det kan bli dyrt om anvisningarna att städa inte följs.

Egenprovtagning i länet med start måndag

Länet Från och med måndag 13 juli kan den som vill testa sig själv för covid-19 i Västerbotten.

Flarkens kapell fyller 100 år

FLARKEN Den gamla skolan blev för trång att hålla till i så Flarkenborna byggde sig ett eget kapell. I år är det 100 år sedan den ståtliga byggnaden invigdes.
Sport