Måndag 18 februari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Erik Rosenbaum fick fram intressanta slutsatser i sin förstudie om ett högtryckscenter i Robertsfors. Foto: ARKIV

Förstudie gav mersmak

Förstudien om ett eventuellt högtryckscenter i Robertsfors gav intressanta resultat. Teknologin skulle kunna var mycket användbar inom miljöområdet.

ROBERTSFORS · Published sep 6, 2018 at 12:15

Efter den långa eran med högtrycksteknologi med diamanttillverkning i Robertsfors har mycket kompetens byggts upp. För att ta tillvara på kompetensen och eventuellt kunna starta ett högtryckscenter har en förstudie genomförts.

Rapporten från förstudien som gjorts av Erik Rosenbaum, tidigare anställd på företaget Element six, är nu klar. Några intressanta slutsatser som dras är de andra användningsområden som högtrycksteknogin kan användas till.

– Det man kunde se var att det finns väldigt många andra tillämpningsområden kopplade till miljöteknik. Istället för att pressa på fasta material kan man pressa på gaser och vätskor. Då får de andra egenskaper, säger Erik Rosenbaum.

Han tar som exempel vatten som om det värms upp till 400 grader och utsätts för högt tryck får helt andra egenskaper. Metoden skulle kunna användas för att exempelvis rena jord från förorenade områden där gamla bensinstationer legat.

– Idag läggs det förorenade materialet på deponi. Men den här metoden tar faktiskt kål på det, säger Erik Rosenbaum.

Ett annat användningsområde är att rena bort plaster från andra material och minska mängden mikroplast i naturen.

– Då kan man återvinna bomull till exempel. Det kan man inte idag.

En slutsats som dragits är att det inte är möjligheten att jobba med höga tryck som är det speciella. Det görs redan i labbmiljö. Det är att kunna göra det i stor skala.

– Det är väl det som kanske är unikt här i Robertsfors.

Finansiärer till förstudien är Robertsfors kommun och Region Västerbotten. Rapporten ska nu presenteras för dem.

Möjligheterna inom området är alltså stora. Men samtidigt kapitalkrävande.

– Man skulle kunna dra igång någonting. Men då krävs det finansiering, säger Erik Rosenbaum.

70-tal djur brann inne i Ytterbyn

Ytterbyn Under natten mot i dag började en ladugård i Ytterbyn utanför Lövånger brinna och ett 70-tal kalvdjur brann inne. När räddningstjänsten kom till platsen var ladan redan övertänd,...

Hundraåriga björkar kan avverkas – hotar att falla

Ånäset Gamla tingshuset är omgivet av björkar som är över hundra år gamla. Nu vill stiftelsen som bevarar tingshuset avverka flera av träden. Stiftelsen pekar på risken att de...

Entreprenörsparet: ”Förlora inte riktigt vår grej”

LÖVÅNGER Paret Celina och Emelie Ahlback har varit framgångsrika chefer i restaurangbranschen i tio års tid, men behövde en ny utmaning. Nu går de i skytteltrafik mellan...