Söndag 18 april 2021

Västerbottens Mellanbygd

Från Balkan till Robertsfors

Det började med ett arbete hos en bonde för Hajrudin Muslijevic som flytt från krigets Balkan. Nu är hans släkt och två andra familjer omkring 30 personer som bor i eller har anknytning till Robertsfors. Bakom det mesta som en hjälpande hand finns polisen Anders Isaksson.

ROBERTSFORS · Published jan 4, 2019 at 12:15

Hajrudin Muslijevic kom till en flyktingmottagning i södra Sverige 1992 men hade hört bra saker om Robertsfors. En bekant fick honom och nuvarande frun Gordana att flytta till samhället.

Hajrudin hjälpte sedan sin sjuka pappa till Sverige. Men pappan kunde ingen svenska och var ensam i samhället. Det blev flytt till Örebro. Och här kommer Anders Isaksson in i bilden. Han hade nämligen fått in parets son, Mladen Galambos, som målvakt i fobollslaget Robertsfors IK.

– Vi behövde två målvakter och han brukade toka sig och stå i mål innan träningarna så jag såg ju att han hade talang, säger Anders Isaksson.

Anders och Mladen hade regelbunden kontakt efter flytten till Örebro.

– Han ringde mig varenda vecka. Han ville tillbaka till Robertsfors. Du vet nog inte hur ofta han ringde, säger Anders Isaksson vänd till Hajrudin Muslijevic.

Det blev flytt tillbaka och Hajrudin började jobba i Anders Isakssons jordbruk i Brattliden.

– Anders behövde en anställd till och då kämpade han jättemycket för att jag skulle få ta hit min svåger, Milan Grubor. Anders skrev mycket papper. Det var inte lätt men det är enklare om arbetsplatsen är klar, säger Hajrudin Muslijevic.

Anledningen till att Hajrudin så gärna ville ha hit svågern var en vilja att hjälpa sin syster, Milan Grubors maka, som var kvar i det forna Jugoslavien. Det är helt enkelt lättare för en man att göra resan till ett nytt land och sedan söka om återförening.

Men det gick inte så lätt.

– Milan var på väg att ge upp och flytta hem igen, säger Anders Isaksson som började agera.

– Jag sa att jag förstår inte vad det sitter i. De har ju rätt att komma. Men när jag sade att jag hade ett yrke till – att jag också var polis, då blev det klart dagen efter.

Milan Grubors bror, Zoran kom sedan till Sverige på samma sätt. Och med honom dottern Zorica, då tio år.

Men det är också på andra sätt som de tre familjerna från forna Jugoslavien har fortsatt att bli fler i Robertsfors. Zorica Grubor är en av de som träffat sin partner i hemlandet.

– Vi har ju bott här och älskat att bo i Robertsfors men hela året har varit en väntan på semestern och att få åka ner. Vi hade en stark koppling till hemlandet och hade otroligt roligt där. Både jag och flera i min vänskapskrets har träffat våra respektive där, säger Zorica Grubor.

Det svåra började när man ville ha ett seriöst förhållande men bodde i två olika delar av världen.

Även här har Anders Isaksson varit behjälplig.

– Det är så att oavsett hur etablerad du är i samhället så krävs det en bekräftelse vid en familjeförening, säger Anders Isaksson.

I de tre familjerna har Isaksson varit direkt inblandad när det gäller 13 personer som kommit till Robertsfors.

– Vi är ju fler men det här är de som Anders är direkt kopplad till. Alla av oss har ett arbete och en del har också eget företag och hobbyverksamheter vid sidan om, säger Zorica Grubor och pekar på det faktum att Robertsfors kommun på så sätt fått ett 20-tal skattebetalare till.

Frågan är då vad som driver Anders Isaksson i hans engagemang.

– Han är snäll, svarar Hajrudin innan Anders hinner få ordet.

– Det var ju de bästa arbetare jag kunde få till jordbruket, säger sedan Isaksson och fortsätter:

– Det var en sak. Och sen, frågar folk så brukar jag hjälpa till.

Och Zorica Grubor fyller på:

– Du har varit och är en väldigt uppskattad person i vår krets.

Du har varit och är en väldigt uppskattad person i våra kretsar

Fler nyheter från mellanbygden
Mellanbygden rekommenderar

By gjorde ett riktigt (ur)klipp

KALVTRÄSK Bert-Åke Karlsson från Kalvträsk ärvde en stor samling pärmar med tidningsklipp efter sin far Allan. Efter Bert-Åkes bortgång i somras har byaföreningen i Kalvträsk nu...

Nils hade kostsam snövinter i maskinförarskogen

FLARKEN Letande efter översnöat virke, problem med framkomligheten, halverad produktion i skördaren och kraftigt ökad bränsleförbrukning. Skogsföretagaren Nils Burlin har ”hängt...

Ett växande Lely Center

FLARKEN Företaget Lely Center i Flarken som bygger och renoverar stall går som tåget. 2018 bildade man ett systerföretag som heter Fjössystem Sverige AB som innebar ökade...

Succétränaren tar ett sabbatsår

BUREÅ/SKELLEFTEÅ Bureå har på senare år haft en fin tradition av unga och framgångsrika fotbollstränare. Mest framgångsrik är nog Fredrik Asplund, som snudd på förde Moröns damer till allsvenskan i fjol.
Personligt
Opinion
Behöver du hjälp?


Sport