Onsdag 19 juni 2019

Västerbottens Mellanbygd

Hål i foderbalar upprör

Först svår foderbrist – och sedan någon som sticker hål på ensilagekorvar.
Mjölkbonden Gösta Holmberg är förgrymmad över ofoget.
– Det är jättestora värden som står på spel, säger han.

Robertsfors · Published okt 5, 2018 at 11:20

Gösta Holmberg har liksom en stor del av landets bönder drabbats hårt att foderbrist på grund av sommarens extremhetta och torka.

– Det blev en hyfsad tredjeskörd, men vi har ändå för lite foder i vinter. Vi måste köpa in kraftfoder, och det blir dyrt.

Som om foderbristen inte vore nog har någon eller några stuckit hål på ensilagekorvar som tillhör Holmbergs lantbruk. Foderbalarna innehåller ärt- och havreskörd åt mjölkkorna och ligger i utkanten av ägorna.

I sommar har det upptäckts sju hål av varierande storlek. De har lagats med en specialtejp.

– Man har använt en pinne eller ett vassare föremål, konstaterar Gösta Holmberg som framhåller att hålen i ensilagekorvarna kan få stora konsekvenser.

– Om hålen inte upptäcks och lagas kan det komma in luft och ge stora skador på fodret. Det är jättestora värden som står på spel. Varje meter foder är värdefull.

Gösta Holmberg har inte polisanmält skadegörelsen i sommar.

– Vi har ingenting att gå på. Vi ser bara resultatet.

Skadegörelsen på ensilagekorvarna har också lagts ut på Facebook. Nu vädjar Gösta Holmberg också i Mellanbygden till de skyldiga att tänka efter en gång till.

– Det är inte alla som förstår hur allvarligt det här är, framhåller han.

Klart med garage – men dubbelt så dyrt

ROBERTSFORS Nu är politikerna överens, åtminstone i kommunstyrelsen, om byggandet av ett ambulansgaraget. Men investeringen är dubbelt så dyr som första förslaget.