Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Hål i foderbalar upprör

Först svår foderbrist – och sedan någon som sticker hål på ensilagekorvar.
Mjölkbonden Gösta Holmberg är förgrymmad över ofoget.
– Det är jättestora värden som står på spel, säger han.

Robertsfors · Published okt 5, 2018 at 11:20

Gösta Holmberg har liksom en stor del av landets bönder drabbats hårt att foderbrist på grund av sommarens extremhetta och torka.

– Det blev en hyfsad tredjeskörd, men vi har ändå för lite foder i vinter. Vi måste köpa in kraftfoder, och det blir dyrt.

Som om foderbristen inte vore nog har någon eller några stuckit hål på ensilagekorvar som tillhör Holmbergs lantbruk. Foderbalarna innehåller ärt- och havreskörd åt mjölkkorna och ligger i utkanten av ägorna.

I sommar har det upptäckts sju hål av varierande storlek. De har lagats med en specialtejp.

– Man har använt en pinne eller ett vassare föremål, konstaterar Gösta Holmberg som framhåller att hålen i ensilagekorvarna kan få stora konsekvenser.

– Om hålen inte upptäcks och lagas kan det komma in luft och ge stora skador på fodret. Det är jättestora värden som står på spel. Varje meter foder är värdefull.

Gösta Holmberg har inte polisanmält skadegörelsen i sommar.

– Vi har ingenting att gå på. Vi ser bara resultatet.

Skadegörelsen på ensilagekorvarna har också lagts ut på Facebook. Nu vädjar Gösta Holmberg också i Mellanbygden till de skyldiga att tänka efter en gång till.

– Det är inte alla som förstår hur allvarligt det här är, framhåller han.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.