Onsdag 17 oktober 2018

Västerbottens Mellanbygd

Hål i foderbalar upprör

Först svår foderbrist – och sedan någon som sticker hål på ensilagekorvar.
Mjölkbonden Gösta Holmberg är förgrymmad över ofoget.
– Det är jättestora värden som står på spel, säger han.

Robertsfors · Published okt 5, 2018 at 11:20

Gösta Holmberg har liksom en stor del av landets bönder drabbats hårt att foderbrist på grund av sommarens extremhetta och torka.

– Det blev en hyfsad tredjeskörd, men vi har ändå för lite foder i vinter. Vi måste köpa in kraftfoder, och det blir dyrt.

Som om foderbristen inte vore nog har någon eller några stuckit hål på ensilagekorvar som tillhör Holmbergs lantbruk. Foderbalarna innehåller ärt- och havreskörd åt mjölkkorna och ligger i utkanten av ägorna.

I sommar har det upptäckts sju hål av varierande storlek. De har lagats med en specialtejp.

– Man har använt en pinne eller ett vassare föremål, konstaterar Gösta Holmberg som framhåller att hålen i ensilagekorvarna kan få stora konsekvenser.

– Om hålen inte upptäcks och lagas kan det komma in luft och ge stora skador på fodret. Det är jättestora värden som står på spel. Varje meter foder är värdefull.

Gösta Holmberg har inte polisanmält skadegörelsen i sommar.

– Vi har ingenting att gå på. Vi ser bara resultatet.

Skadegörelsen på ensilagekorvarna har också lagts ut på Facebook. Nu vädjar Gösta Holmberg också i Mellanbygden till de skyldiga att tänka efter en gång till.

– Det är inte alla som förstår hur allvarligt det här är, framhåller han.

Tecknar finansieringsavtal

Hökmark Återvinningsbolaget Ecorub i Hökmark har tecknat ett finansieringsavtal med European High Growth Opportunities Securitization Fund. Avtalet innebär att EcoRub under en...

"Träning är som kogödsel"

BURTRÄSK Det är aldrig för sent att börja och även små ansträngningar gör stor skillnad. Det var kontentan när hälso- och träningseldsjälen Björn Hällgren nyligen föreläste med...

Upprörda känslor om Rickleåns riksintresse

Robertsfors Energimyndigheten vill göra Rickleån och Älglunds kraftstation riksintressant för vattenkraften. Robertsfors kommunpolitiker hade inget att erinra när frågan var ute på samråd....

Dags att sätta på vinterdäck

Mellanbygden Från 1 oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och i länet har det redan varit halkigt på vägarna tidigt på morgonen. – Det var rejält halt i morse, och det är...