Måndag 25 maj 2020

Västerbottens Mellanbygd

Hantverkarna i Ratan, bland annat tvåltillverkaren Malin i Ratan, kommer hålla öppet i sommar. Hur det blir med Hantverk i Sommarnatt är ännu oklart. Foto: ARKIV

Hantverkare håller öppet

I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

RATAN · Published maj 23, 2020 at 11:15

– Det är skinnprodukter från får, trähantverk i form av skärbrädor och återbrukshantverk av bland annat kapsyler och skruvar, berättar Malin Lindmark som själv driver företaget Malin i Ratan som bland annat tillverkar ekologisk tvål.

Hantverk i Ratan kommer att hålla öppet men med något kortare öppettider.

– Vi kör igång fredag den 3 juli och håller öppet till söndag den 2 augusti, så vi kommer att ha öppet alla dagar i juli.

Utifrån dagsläget gör man vissa anpassningar.

– Vi ska se till att vi har det lite mer öppet i butiken så man inte behöver vara så nära varandra. Det är ju även en luftig miljö i butiken och folk kan ju se om det är flera i butiken och vänta ute på en bänk tills det är lugnare.

Ideell arbetskraft kommer att arbeta för de hantverkare som är 70 plus.

Enligt Malin Lindmark är det inte klart om det blir något Hantverk i sommarnatt, där personer åker runt mellan olika hantverkare i mellanbygden. Hantverk i Ratan kommer dock inte att medverka genom att de inte hunnit öppna än.

Malin kommer dock att ha öppet sin egen butik där hon säljer ekologiska produkter.

– Jag har engagerat en hel del feriearbetare för att vi ska kunna hålla öppet. De här ungdomarna behöver ju jobb nu när kommunen har haft svårare att anställa inom vård och omsorg. Vi håller på att ta in mer lokalproducerad mat.

Kunder som inte vill gå in i butiken kan beställa i förhand och hämta upp utanför butiken. Malin kommer även att ha en egen miniloppis.

– Den kommer att finnas där hela sommaren.

I övrigt är det flera årliga evenemang i Ratan som är inställda, däribland det populära midsommarfirandet och byaloppisen.

Ung kvartett ska ta plats i RIK 2

ROBERTSFORS En sen uppflyttning och Robertsfors IK 2 återfinns i division 4 den här säsongen. Laget är ungt i sin helhet men ändå sticker en ung kvartett ut.

Hantverkare håller öppet

RATAN I tider då mycket annat ställs in så kommer hantverkarna på Hantverk i Ratan att hålla öppet i sommar. Tre nya hantverkare kommer att husera i hamnmagasinet.

Berättarens ord nu i bokformat

BYGDSILJUM En berättarkurs behövde kurslitteratur, så Thomas Andersson satte sig ned och reflekterade över sina 30 år inom den muntliga konstformen. Resultatet finns nu i...

Nytt kommunalråd lämnar landsbygden

RENBERGSVATTNET När Evelina Fahlesson (S) den 1 juli flyttar från Renbergsvattnet till Skellefteå bryts trenden med Skellefteås kommunalråd bor på landet. Men både hjärta och hjärna finns kvar i Renbergs, menar Evelina, som hoppas kunna återvända en dag.

7-Mila vill bli dubbelt så stora

7-MILA Årets upplaga av 7-Mila genomfördes i ett väder som var en smärre katastrof med hård blåst och hällregn. Trots det deltog 600 åkare. Nu satsar långloppet på att växa...

Skolor föreslås läggas ned

ROBERTSFORS KOMMUN Skolstrukturen i Robertsfors kommun utreds. En första delrapport innehåller bland annat förslag på en nedläggning av grundskolorna i Åkullsjön och Djäkneboda.