Lördag 15 augusti 2020

Västerbottens Mellanbygd

Barnskötare Pär Cardon med barnen Isabella Castro, Greta Häggqvist, Ylle Törngren och Tilda Broström.

Här slängs det lite mat

På förskolan Fyrklövern i Bygdeå har man hittat ett sätt att minska mängden mat som slängs. Utmaningen har hållit på sedan i november och varit så framgångsrik så att man väljer att fortsätta ett tag till. Nu vill man sprida modellen till andra avdelningar.

BYGDEÅ · Published jan 30, 2020 at 12:00

– Det började med att jag tyckte att det var synd att man slängde så mycket mjölk. Sedan spann vi vidare med maten. Vi ska arbeta med hållbar utveckling framöver och då tyckte jag och mina kollegor att det här var bra att börja med, säger barnskötare Pär Cardon.

Pär berättar att det tidigare kunde slängas runt 300 gram mat vid en måltid och 21 inskrivna barn, men att det nu många gånger inte slängs någonting alls.

– Barnen har verkligen gått in för det här. De hjälper varandra och säger ”Jag kan ta din majs.” bara för att de verkligen inte vill slänga.

– Vi satte upp ett mål om att bli bäst på att inte slänga mat. Så när jag frågar barnen vad vi ska bli bäst på så svarar de ”På att inte slänga mat!”.

Personalen har betonat för barnen att det är bättre att gå två gånger än att man slänger maten. Detta har fungerat väldigt bra.

– Man måste motivera lite också. Om barnen skulle ha en hel vecka då de inte slängde någonting så lovade jag att bjuda på glass.

Pär och de övriga i personalen hoppas att allt fler avdelningar ska ta efter modellen.

– Vi utmanade grannavdelningarna att börja på samma sätt. Några har börjat men inte alla och de andra som har börjat har inte kommit lika långt. Men de är på väg hoppas vi.

Mängden mat som slängs dokumenteras dagligen.

– Jag tycker att det är roligt med statistik och på det här sättet kan man även se vilken mat som barnen tar mer eller mindre av. Vi kan ju inte påverka den mat som finns i karotterna men på lång sikt skulle det kunna påverka ekonomin i kommunen. Om de inte behöver laga lika mycket mat.

– Det här går ju att tillämpa på vilken instans som helst, även privatpersoner kan ju göra det här.

Det är inte bara på förskolan barnen har börjat tänka på att slänga mindre mat.

– Föräldrarna märker stor skillnad. Barnen tar mindre portioner även hemma. En del barn har dock sagt ”Vad skönt att det är helg för då får vi slänga mat!”. Man gör ju lite olika hemma.

Tanken var att modellen skulle pågå i ett par månader, men planerna ändrades.

– Vi tänkte först köra fram till jul men det har gått så himla bra så vi fortsätter ett tag till, avslutar Pär.

Starka RIK-förvärv

ROBERTSFORS Med en halverad säsong får poängen inte dröja alltför länge. Robertsfors IK har på kort tid presenterat tre nyförvärv inför den viktiga hösten. En fin försmak kom...

Färre vill till Sverige

LÄNET Effekten av coronapandemin har satt tydliga spår i Migrationsverkets verksamhet. I flera av myndighetens ärendekategorier har det skett nästan en halvering av antalet nya...

Detaljplan till domstol

ULLDALSVIKEN Ett beslut om detaljplan för ett område i Ulldalsviken överklagas till mark- och miljödomstolen. En person är kritisk mot delar i detaljplanen och vill se att...
Sport