Torsdag 9 april 2020

Västerbottens Mellanbygd

På tre dagar anmälde sig 15 frivilliga när Milan Grubor ville samla människor som kunde hjälpa till. Foto: LARS-GÖRAN HALVDANSSON

Hjälpande händer i kristider

I tider av kris vaknar också de bästa sidorna hos människor. Flera hjälpgrupper har startats där frivilliga vill hjälpa till bland annat med att handla åt äldre. Milan Grubor är en av de som tagit initiativ.

ROBERTSFORS · Published mar 25, 2020 at 08:00

Milan Grubor har nyligen flyttat hem efter en treårig vistelse i Spanien. Facebook-gruppen Robertsfors Tips startade han redan för fem år sedan och det är genom den kanalen han nu samlar frivilliga som kan tänka sig att hjälpa till.

Reaktionerna kom på en gång och redan efter några dagar hade många frivilliga lämnat namn och telefonnummer.

– Vi är uppe i 15 stycken nu som skrivit upp sig, säger Milan Grubor.

Information finns på Facebooksidan men Milan Grubor har även sattt upp lappar på samhället där det står att de frivilliga som skrivit upp sig kan hjälpa de som är i en riskgrupp med handling eller andra ärenden.

Namn och telefonnummer till volontärerna står sedan på lappen.

– Så nu sitter vi egentligen bara och väntar på att nån ska ringa. Och det är min förhoppning att de ska göra det. Inte känna att de är nån börda, säger Milan Grubor.

Att hjälpa till på det här sättet är inget stor uppoffring, menar han.

– Fem till tio minuter av min dag, vad är det? Och om jag ändå ska på affären, varför skulle jag inte kunna handla en extra påse? Vi människor är så upptagna med våra liv så det är så lätt att glömma bort de som inte har nån.

Intresserade som vill hjälpa till strömmar in hela tiden och Milan Grubor påpekar att man inte behöver vara rädd för att skriva upp sig som frivillig. Kan man inte hjälpa till just när nån ringer är det helt okej.

– Glöm inte bort att det är ni som bestämmer. Och de kan alltid ringa till nån annan i gruppen, säger Milan Grubor och tillägger:

– Jag hoppas verkligen att folk ringer. Det var därför vi gjorde det här.

Han ser också initiativet som ett slags investering i framtiden.

– Nån gång kommer min generation att behöva hjälp. Och då har vi visat vägen.

Lokalvårdare rädda för smittan

Robertsfors kommun Lokalvårdare inom Robertsfors kommun säger att de saknar ombyten och menar att de riskerar att dra med sig eventuell smitta, både hem och mellan olika...

Nya kommunchefen ser fram emot jobbet

ROBERTSFORS Anders Persson från Sävar utsågs i måndags till ny kommunchef i Robertsfors. Anders börjar sin tjänst på allvar den 1 maj.

Årets stora musikfest är i riskzonen

BURTRÄSK Spelmansstämman Burträsksvängen arrangerades första gången 1976. Under dessa 44 år har det självklart varit både upp- och nedgångar, men aldrig tidigare har den stora...

Blödande bransch letar lösningar

Corona Den svenska livescenen befinner sig i en ekonomisk kris. Musiker, artister och scenarbetare har det tufft och riskerar i värsta fall personlig konkurs. Men från branschens...

Anders Persson ny kommunchef i Robertsfors

ROBERTSFORS Kommunstyrelsen har idag utsett Anders Persson som ny kommunchef för Robertsfors kommun.