Tisdag 14 juli 2020

Västerbottens Mellanbygd

Högt tryck hos vissa trots coronakrisen

Medan vissa branscher går på knäna under pandemin så finns det andra som istället går för högtryck. Lövångers bygg är ett exempel. Byggvaruhandeln i Robertsfors och Flarken ett annat.

MELLANBYGDEN · Published jun 2, 2020 at 07:15

När det blåser stormvindar så bygger en del vindskydd medan andra bygger väderkvarnar. Talesättet bygger på att det alltid finns de som ser nya möjligheter i svåra tider.

Nu bygger inte Lövångers bygg väderkvarnar. Speciellt mycket har de heller inte gjort för att ställa om. Intresset för deras produkter har ändå ökat.

– Vi har aldrig haft så långa leveranstider som vi har nu, säger Lena Molin, säljare och rådgivare på Lövångers bygg.

Företaget säljer paketlösningar för bland annat garage, maskinhallar och fritidshus. Men något speciellt område där ökningen skett kan inte Lena Molin se.

– Nej, egentligen inte. Det kanske är så att folk har tid över och då är det som att de tar tag i det de inte haft tid med förut.

Nu är byggande oftast ingen jättesnabb process då bygglov ska till innan större projekt. Men Lena Molin ser ändå en ökning nu.

– Det känns som att de som varit i startgroparna de kör istället för att vänta.

Lövångers bygg levererar till hela Sverige. Men någon speciell landsdel är det inte som har extra stor efterfrågan just nu.

– Vi levererar väldigt mycket till södra Sverige men det är inget som jag kan se som sticker ut.

Några permitteringar är inte aktuella. Tvärtom.

– Vi har anställt över sommaren. Det är precis som vanligt fast vi har lite längre leveranstider. Det är jättekul, verkligen, säger Lena Molin.

En annan som ser en ökning är Joakim Degrfält, Degerfälts bygg. För byggföretaget med åtta anställda är läget ganska som vanligt förutom att telefonerna började ringa ett par tre veckor senare än vanligt när vårprojekten drog igång.

När det gäller bygghandeln i Flarken och Robertsfors som han också driver är läget ett helt annat.

– Där har vi ett jätteuppsving. Vi har aldrig haft så mycket. Vad det beror på har jag ingen aning om. Om det är för att folk inte känt till ss och att vi inte är dyra eller om det är coronan, säger Joakim Degerfält.

Det som går mest nu är framförallt trall, impregnerat virke, men även tak och ytterpanel.

– Hemmapularna köper material som aldrig förr. Men vad det beror på vet man ju inte.

Joakim Degerfält startade järnaffär i Robertsfors i maj för tre år sedan efter att tidigare ha tagit över Järnaffären i Flarken.

Affärsrörelsen i Robertsfors startades upp i lokaler vid Stanorsområdet där det tidigare fanns en järnafär som gick i konkurs.

Det känns som att de som varit i startgroparna de kör istället för att vänta

Vid publik till Viddas koncert

ROBERTSFORS På söndagskvällen var det premiär för ”Musik i sommarkväll”, när Robertsfors kyrka gästades av skönsjungande tjejgruppen Vidda från Skellefteå.

Nytt datum för inresor

CORONA UD har från och med den 30 juni hävt reseavrådan för ett flertal länder inom EES medan man förlängt avrådan till länder utanför EES till den 31 augusti. Numera gäller även...
Sport