Onsdag 23 januari 2019

Västerbottens Mellanbygd

Butikslokalen vägg i vägg med ICA i Robertsfors står än så länge tom. Foto: MAGNUS LINDGREN

Ica i Robertsfors vill inte utvidga i tom grannlokal

Ägaren till LKläder stängde butiken i juli och sedan dess har lokalerna stått tomma.
Grannen Ica som har företräde till att hyra vill dock inte utvidga sina ytor.
– Vi har inga planer på att ta över, säger Ica-handlare Joakim Eriksson.

Robertsfors · Published okt 26, 2018 at 12:15

I samband med att LKläder av lönsamhetsskäl stängde modebutiken i somras framhöll fastighetsägare Björn Perzon att Ica vägg i vägg hade företräde till att hyra de tomma butikslokalerna.

Nu säger Ica-handlare Joakim Eriksson att något sådant intresse och behov inte finns. Både Ica Fastigheter och han själv har således tackat nej till erbjudandet.

– Vi har investerat ett antal miljoner i butiken för ett par år sedan, och det betalar vi fortfarande av på. Dessutom blir det inte billigare att driva butik.

Joakim Eriksson påpekar att butiken har byggts om, och dessutom har man investerat i nya kyldiskar och inredning.

– Dessutom har staten sagt att vi ska byta kylanläggningar och det är en framtida kostnad på ungefär fem miljoner. Så det handlar mer om att överleva.

Mellanbygden har sökt fastighetsägaren Björn Perzon för att höra om någon ny hyresgäst är på väg att flytta in, dock utan att lyckas.

Enligt Olof Norberg, näringslivsansvarig vid kommunen, finns det intresse för grannlokalen till Ica.

– Jag har haft en del påringningar som jag har hänvisat vidare, men jag vet inte om det har resulterat i någonting.

Robertsfors kommun har också inventerat ett antal lämpliga lokaler i kommunen – inklusive LKläders gamla lokal – åt en "seriös aktör" som överväger en framtida etablering.

– Det är ingenting bestämt. Det finns också flera alternativa lokaliseringsorter till Robertsfors, framhåller Olof Norberg.

Anniqa Edström Nygård, ordförande i Företagarna i Robertsfors, beklagar att allt fler butikslokaler på mindre orter gapar tomma.

– Det är tufft att bedriva butik på mindre orter. E-handeln och stora köpcenter i städerna tar ju kunder.

Som kund kan man göra en hel del själv för att bidra till att butikerna fortlever, enligt Edström Nygård.

– Om man vill att det ska finnas butiker, då måste vi vara trogna och handla av dem som finns. Man brukar sakna dem först när de har stängt, säger hon.

Fick anslag för att laga taket på Sockenmuseum

LÖVÅNGER Sockenmuseets tak kommer att renoveras då det läcker in vatten. Hembygdsföreningen sökte pengar från Stiftelsen Gustav den VI:s fond för svensk kultur i höstas. Och nu...

Därför röstade Lindahl nej till Löfven

GUMBODAHAMN En enda av centens riksdagsledamöter gick emot partilinjen när Stefan Löfven, (S) röstades fram som statsminister. Helena Lindahl, Gumbodahamn, röstade nej.

"Stäm staten inom ett år"

LÄNET Staten ska betala 18 miljoner kronor till skogsägare i länet, enligt mark- och miljödomstolen. Magnus Norberg, LRF-Konsult och markägarnas juridiska ombud, uppmanar fler...