Lördag 18 januari 2020

Västerbottens Mellanbygd

Ingen rusning efter ny lag

En ny tobakslag trädde i kraft den 1 juli 2019. Lagen gör det besvärligare för rökare som nu inte kan röka vart som helst. Trots detta ser inte Apoteket i Robertsfors någon skillnad i försäljningen av nikotinhjälpmedel.

ROBERTSFORS · Published jan 2, 2020 at 07:15

– Vi kan inte se någon skillnad i försäljningen, den har varken ökat eller minskat, säger apotekschef Anna-Maria Hortlund i Robertsfors.

Vad anser du om att använda nikotinhjälpmedel för att sluta röka eller snusa?

– Det blir lite lättare att trappa ned med sitt rökande eller sitt snusande, säger apotekschefen och berättar vidare:

– Det gäller att hitta strategier, det ska kännas bra att sluta och inte oöverkomligt, men man måste vara motiverad, men är man motiverad så är det en hjälp på vägen.

Vilka fördelar innebär det att till exemepel sluta röka?

– Det har alla hälsofördelar, man får bättre energi och bättre blodtryck. Du mår bättre och det är bra för omgivningen, man utsätter inte andra för röken.

Hon betonar att det är svårt att sluta röka och snusa, men säger även att man inte ska ge upp.

– Man ska inte se det som ett nederlag om man har slutat och börjat om igen, man är ett steg närmare att sluta för varje gång och man har allt att vinna.

Det finns en hel del olika typer av hjälpmedel.

– Det finns tugummin, nikotinplåster, sugtabletter, spray och påsar. De olika sorterna kan användas i olika sammanhang och man kan kombinera olika hjälpmedel.

Vilka är de vanligaste hjälpmedlen?

– Tugummin och sugtabletter är de vanligaste för de har funnits länge, avslutar Anna-Maria Hortlund.

50 000 kronor i 7-milapotten

ROBERTSFORS 50 000 kronor finns i potten när den 50:e upplagan av skidloppet 7-mila mellan Vindeln och Robertsfors åks denna vinter söndag 16 februari.

Superlokal bredbandsleverantör

GUMBODA Flera tjänsteleverantörer har nu börjat leverera internet i Robertsfors stadsnät. En av dem är riktigt lokal och finns i Gumboda.

Ökad risk för svaga isar

MELLANBYGDEN Den senaste tidens blidväder har inneburit att de flesta sjöar och vattendrag kan vara farliga att ge sig ut på. – Särskilt på vattendragen är isförhållanden förrädiska i år. Jag...

Stor oro inför besparingar

ROBERTSFORS Funktionshindrade ser ut att drabbas hårt när sociala sektorn i Robertsfors ska spara pengar. I måndags träffades oroliga anhöriga och personal för att diskutera...

Badgruppen gör juluppehåll.

ROBERTSFORS Nyligen var det avslutning på den badgrupp som drivs av RTP-föreningen I Robertsfors. Denna grupp har hållit på sedan 1965, så nästa år firar de 55 år. Trots att det var dåligt...