Tisdag 11 december 2018

Västerbottens Mellanbygd

Kända musiker till Robertsfors

Det blir fint främmande när Musikskolan i Robertsfors inleder sitt 60-årsjubileum den 20 oktober. Frida Hyvönen, Maria Andersson och Josephine Forsman kommer nämligen och gör en jubileumskonsert tillsammans med elever från musikskolan.

ROBERTSFORS · Published sep 20, 2018 at 11:30

Musikskolan firar sitt 60-årsjubileum som en del av Kulturveckan som genomförs vecka 42. Veckan tjuvstartar på lördagen den 20 oktober med bland annat invigning och jubileumskonserten.

Att man lyckades få klart med både Sahara Hotnightsmedlemmarna Maria Andersson och Josephine Forsman och dessutom få med Frida Hyvönen var lite av en slump.

– Vi tog kontakt med Maria och hon tyckte det var en jättebra idé, säger Pelle Robertsson på musikskolan i Robertsfors.

En ny kontakt togs senare och då fick man med sig en bonus. Maria Andersson hade precis varit i USA och hälsat på Josephine Forsman.

– Josephine sa att det blir ett jättebra tillfälle för henne att komma hem och hälsa på och att hon då skulle ta med sig Frida, berättar Pelle Robertsson.

Trion får dessutom sällskap av Robertsforsbördige Jimmy Källqvist som spelat bakom många kända musiker.

Programmet för konserten är inte helt klart men tanken är att Robertsforsmusikerna ska spela tillsammans med elever från musikskolan i Robertsfors.

Men mycket mer kommer att hända under musikskolans jubileumsvecka. Det ska hållas spelmansstämma på Centrumhuset i Robertsfors vilket aldrig tidigare skett i den omfattningen.

Klarinettisten Hugo Olsson från Bygdeå som läser sista året till symfoniorkestermusiker vid Kungliga musikaliska högskolan ska göra en spelning med Jonas Olsson, pianist vid Norrlandsoperan.

Tvillingarna Samuel och Mikael Ådén kommer med gitarrer från gitarrmuseet Guitars och berättar sina synnerligen intressanta historier om både gitarrer och kända musiker.

Pingstkyrkan har en egen kväll, musikskoleelever som gått ut ska spela. Och mycket mer i ett digert program

Vi tog kontakt med Maria och hon tyckte det var en jättebra idé

Många kända musiker från skolan

  • Musikskolans historia går tillbaka till släkten Kempe som grundade Robertsfors Bruk. Släkten var mycket intresserad både av kultur och musik. Redan 1958 inrättades därför en musikledartjänst i Robertsfors.
  • Under åren har en mängd musiker och musikarbetare fått sin grund i Robertsfors kommunala musikskola. Bredden visades också upp i en bejublad jubileumskonsert som hölls vid 55-årsjubileet då en mängd kända artister från Robertsfors spelade.

Tar kampen mot beroendet

Robertsfors Varje söndag sedan i september har en nystartad AA-grupp haft möten i Rubinens lokaler i Robertsfors. Enligt Paavo som varit med och grundat gruppen finns det ett...

Hasse har blivit helt fri från Ockelbosjukan

Lövånger Hasse Wik var en av de som drabbades av Ockelbosjukan 2013. – I dag känner jag mig i nästan bättre skick konditionsmässigt än tiden före jag drabbades av Ockelbosjukan,...

Samråd om översiktsplan

BURTRÄSK Just nu finns den fördjupade översiktplanen för Skellefteås landsbygder ute för samråd. I torsdags hölls öppet hus i Burträsk med en chans för allmänheten att bolla...

Fler kommuner i Västerbotten vill ha hälsorum

Länet Åtta platser i Västerbotten har fått virtuella hälsorum som ska överbrygga långa avstånd i glesbygd. Nu vill fler kommuner i länet också skapa hälsorum för att utveckla sin...

Vill ha bidrag för ödehus

ÖVERKLINTEN Inge Lindström i Överklinten vill med ett medborgarförslag ha en annan typ av bidrag med nybyggnadsbidrag till de som köper ett ödehus.